Тур вихідного дня: на каву до… Перемишля

   Зазвичай вихідні хочеться провести за межами дому, міста, країни. Та не завжди є така можливість. Бракне часу. Адже щоб добратися кудись, треба час, погуляти там теж час, а ще дорога додому. Вот і спробуй втиснути це все у вікенд. 😉

   Для туру вихідного дня я обрав місто Перемишль у Польщі. Багато для кого Перемишль асоціюється з “прокатати візу” чи “поїхати на закупи”. Раніше і для мене це місто було транзитним, звідти починався автостоп, чи приїжджав по справах, або на закупи. І ось захотілося з’їздити подивитися місто. Було заплановано не ходити по магазинах, а просто гуляти вулицями та визначними місцями. Їхати вирішив в неділю 20 жовтня, переходити через піший перехід в Шегині. Перейти його – як лотерея. Я вже згадував про це в розповіді про поїздку в Амстердам. Може не бути черги, а можна чекати години 2 і більше. Найменше людей в неділю вранці.

   Недільний ранок розпочався в 6.45. Я зібрався, взяв в дорогу канапки, чай в термос та пару снікерсів. Маленький рюкзачок та велику фотосумку 🙂 8.30 виїзд з Головного З/Д вокзалу у Львові. Маршрутки Львів-Шегині ходять кожні 20 хвилин. Цього разу квитки брав у водія по 23 гривні 🙂 Хоч надворі неділя, черга була велика. Але ж вміємо домовлятися з польськими митниками 😉 і от ми вже в черзі для громадян євросоюзу яка раз 5-6 менша і значно швидше пройшла. Далі маршрутка Медика-Перемишль, по 2 злотих і російськомовний водій, “внук Петросяна”. Ми в Перемишлі.

   Перше враження чудове, коли ти гуляєш, неспішно роздивляючись будинки, людей та помічаєш деталі. Мені сподобалося, що в порівнянні зі Львовом (так маштаби міст різні) тут немає проблем з машинами, паркуванням. Є машини на тротуарі, але це якось не напрягає і не заважає.

Чим не львівська вуличка?

Львівський будинок?

Йдемо на площу Ринок.

Фотографуватися зі Швейком.

   Випити ранішньої кави мені порекомендував Віталій Грабар в цукерні Jutrzenka (починає працювати з 7 год), або Fiore (починає працювати з 10 год). Так як то вже минула 11 година по польському і нам було ближче до Fiore, пішли туди. Рекомендую.

З погодою пощастило. Було тепло, сонячно. пл. Ринок.

Скрізь чути українську мову. Є українські церкви. Собор святого Івана Хрестителя.

Я милуюся пенсіонерами в Європі. І ось в цій поїздці знову надивився на усміхнених дідусів та бабусь, які насолоджуються життям, гуляють, відпочивають та подорожують. І згадую наших. Контраст….

Хотілося піднятися на башту, та в неділю зачинено.

Народна творчість.

Вказівники допомагають орієнтуватися на місцевості. 

Чистенько та затишно.  

Можна купити будинок навпроти замку.

   А ми рухаємося далі в Замок у Перемишлі, який належав до найдавніших у Галицькому князівстві. Замок розташований на Замковій горі, заввишки 270 м над р. м., над центральною частиною міста Перемишля (Польща), на східному (правому) березі річки Сяну.

Колони височіютьна фоні неба.

Неймовірно красиві краєвиди відкриваються з майданчика на призамковій території.

Дуже красивий парк біля Замку. Можна відпочити на лавочках чи погуляти.

Вхід в Замок коштує 2 злотих з людини. Як я вже згадував під час відвідин Музею Авіації в Кракові, тут теж видно, куди йдуть гроші. Все чистеньке, новеньке, відреставроване. Є навіть підйомник для інвалідів.

В холі Замку готувалися до концерту.

З башт Замку відкриваються чудові краєвиди.

Прапор Польщі.

В підвалі Замку виставка фотографій НАТО.

Ще глибше в підвалах є інсталяція гільйотини.

Зали.

Краєвиди!

Знову задувався про покупку будинку біля замку 😉

Осінь.

На годиннику вже доходила 16 година і захотілося їсти. Випадкову перехожу запитали про піцерію. Вона підказала, куди йти.

Прийшли ми не у піцерію, а ресторан. Там все дуже стильно і по багатому. Ціни недорогі. Обслуговування чудове. Офіціант помилився і приніс на 0,5 пива більше і запропонував це як промоцію. Та я відмовився 🙂 Піцу на двох принесли вже на окремих тарелях, а яка вона була смачна!!! Однозначно рекомендую цей заклад до відвідин!!!

Після ресторану час їхати на кордон. Прощальні кадри чудового містечка.

Автобус до кордону коштує 2.7 злотих з людини. Тут вихований водій поляк, касовий апарат та квитки. Вільні місця.

   Загалом поїздка вийшла набагато кращою ніж я очікував. Кордон ввечері пройшли взагалі без черг, взагалі. Маршрутка на Львів сіли першими. Погода була чудова. Шкодую, що не потрапили в Годинникову (Зегарову) вежау, де знаходиться музей файок і дзвонів. З неї відкриваються красиві види на місто, а я так їх люблю!!! Однозначно рекомендую поїхати у Перемишль, так як там є на що подивитися. А ще на півдорозі між Медикою і Перемишлем є поворот ліворуч, на село Сєдліска. Від нього – ще пару кілометрів і, не доходячи села, знову наліво. Півгодини йти пішки, 10 хвилин на машині. Це – один із головних артилерійських фортів зовнішнього кільця австрійської фортеці “Перемишль”. Гарних Вам подорожей.

Stay Tuned:)

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!