Ubiquiti Long Range + Cloud Controller Tanaza

   Коли wifi мережа розростається до таких маштабів, що стає важко керувати парком точок доступу, постає питання про використання так званих контролерів.  Останні дають можливість централізовано змінювати налаштування на всіх точках, підтримка роумінгу, балансування навантаження, тощо.  Рішення від лідерів ринку Cisco та HP просто чудові, але відповідно і дорогі, дуже дорогі. Колега по роботі порекомендував подивитися в сторону Ubiquiti. Вони є сертифікованими в Україні. В асортименті цього виробника є пристрої як для зовнішнього, так і для внутрішнього використання. Нашим вибором на роботі стала точка Ubiquiti UniFi Long Range. Для цієї моделі є прошивки як для Stand Alone використання (коли точка є самостійною і незалежною) так і для роботи з софтовим контролером Unified Wifi Management . Все дуже просто встановлюється та налаштовується. Чудово працює. Зараз поза роботою з’явилася потреба у встановленні вайфай точки доступу із хорошим покриттям і мій вибір знову пав на Ubiquiti UniFi Long Range.

  Точка стоятиме в школі, працюватиме 24/7. Там немає серверів, на яких можна встановити софтовий контроллер, немає мережевого обладнання, систем моніторингу, є тільки adsl модем Zyxel P-660R-T1 та UniFI LR. Модем можна менеджити та моніторити через веб, для точки доступу теж немає проблем прокинути порт. Завели динамічний днс і вперед. Та сьогодні мій вищезгаданий колега Олексій підкинув цікаву інформацію про хмарковий сервіс для керування точками доступу, такий собі cloud controller. У списку підтримуваних є дві з моїх точок доступу. Одна з них наша героїня Ubiquiti, інша Dlink DWL-2100AP. З останньою буду експериментувати згодом.

Отож сервіс для керування безпровідними точками доступу https://cloud.tanaza.com/

2102201303003

Після реєстрації в сервісі попадаємо у адмінку:

2102201302818

Точку доступу можна додати з рідною прошивкою, використовуючи локального агента, а можна залити спеціальну прошивку для цього сервісу. Я обрав другий варіант. Як це зробити, описано у центрі підтримки. Процес прошивки тривіальний і не потребує ніяких особливих навиків. При бажанні потім можна відновити заводську прошивку і використовувати девайс у звичному режимі.

Після прошивки заходимо у портал https://cloud.tanaza.com/ і прямуємо в розділ Configure, тиснем Add Tanaza AP, точка має бути підключена до комп’ютера кабелем і на мережевій картці забита ір адреса з підмережі 192.168.66.Х. Через кілька простих кліків ми налаштовуємо ір параметри в точці, підключаємо в локальну мережу і запускаємо процес додавання по новій. Після синхронізації отримуємо можливість керування точкою з веб порталу сервісу.

2102201302906

Задаємо пароль, SSID, security (якщо потрібно). Розміщення на карті. Варто переклацати всі менюшки і подивитися що треба змінити. Готово. Тепер є можливість моніторити завантаженість безпровідної мережі.

 

2102201302531

Якщо немає доступу до “хмаркового контроллера”, точка дає можливість підключатися до вайфаю. При роботі із софтовим контролером від Ubiquiti, якщо він не доступний, то після перевантаження точки доступу до неї неможливо підключитися допоки вона не побачить контролер. Не сподобалося, що немає можливості переглядами, які клієнти підключені та  їх блокувати при необхідності як на софтовому контроллері. Але це зовсім різні сервіси 🙂

Підключена точка до сервісу https://cloud.tanaza.com/ чи софтового контроллера Unified Wifi Management виглядає так:

ubnt

На черзі спроба подружити Dlink DWL-2100AP та https://cloud.tanaza.com/ .

🙂

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!