Район EXPO 98. Океанаріум

Попередні пости про Португалію 1, 2, 3, 4, 5.

   Район Expo 98 було створено до всесвітньої виставки Expo 1998 або Expo’98 (порт. Exposicao Mundial de 1998), що проходила з 22 травня по 30 вересня 1998 року. Тут було побудовано близько десятка нових павільйонів, сьогодні інтегрованих у сучасний парк Націй. Темою виставки стала «океани, як спадщина для майбутнього» (порт. Os oceanos: um patrimonio para o futuro). Головними спорудами парку Націй є: Лісабонський океанаріум — один з найбільших акваріумів у світі і найбільший у Європі, що відтворює усі 5 океанів з великою кількістю представників ссавців та риб, павільйон «Атлантіку» та найбільший транспортний вузол міста «Gare do Oriente», який включає залізничний та автобусний вокзали, а також станцію метро «Оріент».

   Ми вирушили із вже відомої нам станції метро Інтенденте до Оріент. Пересадка на станції метро Alameda із зеленої лінії на червону. Про метро писатиму окремо.

Воказал Oriente.

Йдемо вуличками до набережної.

Офіс мобільного оператора Vodafone.

Торговий центр Vasco da Gama.

Шопінг як шопінг 🙂

(Примітка: краще вирушати в торговий центр Centro Comercial Colombo. Дякую Юлі Дідух за пораду).

Мео-арена (порт. Meo Arena, раніше Pavilhão Atlântico – Атлантичний павільйон) – багатоцільовий критий стадіон у Лісабоні. Використовується для концертів, подій, виставок, спортивних змагань. “Pavilhao Atlantico» відкритий до початку Всесвітньої виставки, під час якої носив назву “Pavilhão da Utopia” (павільйон Утопії).

Тут пройшов Кубок Мастерс 2000 року, підсумковий турнір чоловічого тенісного сезону. Відбувся чемпіонат світу 2001 року з легкої атлетики в приміщеннях. У 2002 році «Pavilhão Atlântico» став місцем проведення чемпіонату світу з фехтування, а в 2003 році – чемпіонату світу з гандболу. Тут же пройшов Фінал чотирьох Кубка УЄФА з міні -футболу 2009 /10 років. Серед виконавців, що виступали в «Pavilhão Atlântico», Шарль Азнавур, Андреа Бочеллі, Боб Ділан, Пласідо Домінго, Хуліо Іглесіас, Ерік Клептон, Lady Gaga, Мадонна, Ріккі Мартін, Кайлі Міноуг, Мерілін Менсон, Прінс, Шакіра, і такі групи, як «Backstreet Boys», «Depeche Mode», «The Doors», «Eagles», «Metallica», «Oasis», «Rammstein», «Red Hot Chili Peppers», «Muse», «Scorpions» і «The Who». «Pavilhão Atlântico» став місцем вручення MTV Europe Music Awards 2005 року.

Виставковий центр Feira Internacional de Lisboa.

Віка.

Набережна Тежу та канатна дорога.

   Готель Myriad і башта Васко да Гами (чимось ззовні нагадує Burj Al Arab).  Міст Васко да Гами. Довжина моста становить 17,2 км, у тому числі 0,829 км основного мосту, 11,5 км – віадук, і 4,8 км під’їзних доріг. Головне призначення мосту полягає в тому, щоб зменшити затори на іншому мосту Лісабона (Міст 25 квітня) і з’єднати автошляхи, що розходяться з португальської столиці. Рух по мосту було відкрито 29 березня 1998 року, через 18 місяців після початку будівельних робіт, перед виставкою Expo 1998. У тому ж році відзначалося 500-річчя відкриття Васко да Гамою морського шляху з Європи до Індії.

Хотілося прокататися на канатній дорозі, вона йде звідси до Океанаріуму. Кажуть видовище заворожує, але…

вона була на ремонті.

Талісман виставки «Жіл».

Нам в напрямку Океанаріуму.

До нього потрібно йти через місток, по якому можна тільки ходити пішки!

Але правила писані не для всіх …

Ось вона. Наша заповітна ціль. Лісабонський океанаріум!

Виставка черепах. Тимчасова.

Перехід в акваріум.

Обсяг Океанаріуму становить близько 5 тисяч кубометрів. Влаштиований так, що доріжка для огляду починається зверху, по спіралі опускаючись до самого низу величезного акваріума.

Красунчик.

Пінгвіни співають.

Калани. Такі милі!

Тропічний парк.

Яка серйозна.

Рибки, рибки, рибки. Різні.

Ядовита риба-зебра! Крилатка смугаста (Pterois volitans).

Гарно там.

Дерев’яна лавочка. Як на мене, то це рідкість в Лісабоні.

Книжковий ринок на вокзалі Оріент.

З Оріент ми вирушили в центр, на Avenida da Liberdade, до пам’ятника Маркізу де Помбалу.

Парк Едуарда VII.

Вечоріє. Готель Фенікс.

Ну і ні одна подорож не відбувається без Hard Rock Cafe.  Як Вам машинка на стелі?

Teatro Nacional D. Maria II

Бронзові фонтани на площі Rossio.

Elevador de Santa Justa. Нам здали секрет, як на оглядовний майданчик забратися безкоштовно. І в той же вечір ми туди піднялися. Про нього розповім в наступних постах.

Шахта ліфту.

Вигляди на вечірнє місто.

А так виглядає майданчик.

Дорога додому. Спуск біля вокзалу Rossio.

А у нас біля дому були такі лавочки, та ми на них так ні разу і не присіли.

Попереду ще багато фото та репортажів з Португалії.

Stay tuned:)

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!