Помилка із біометричними паспортами?

   Та що ж це таке. Вдруге збираюся зайнятися виготовленням біометричного паспорта і знову в інтернетах інформація, яка спонукає відмовитися від цією ідеї. Спершу "забули" ратифікувати паспорти, а тепер ходить інформація, що "У квітні біометричні паспорти стануть звичайними через помилку, – експерти".

Помилка із біометричними паспортами

Отже в пресі з'явилася інформація:

З 1 січня в Україні почали видавати біометричні документи. Це дуже важливий крок для впровадження безвізового режиму з країнами ЄС. Згідно зі ст.15 до ЗУ «Про Єдиний державний демографічний реєстр…» бланки документів, які використовуються для в’їзду/виїзду з території України, виготовляються відповідно до вимог Міжнародної організації цивільної авіації (ІСАО), державних (національних) та міжнародних стандартів і повинні мати ступінь захисту, що унеможливлює їх підроблення. Виробник паспортів має отримати висновки експертиз, які підтверджують, що персональна та біометрична інформація – надійно захищені.

 Про це ідеться у програмі антикорупційних розслідувань «Наші гроші» (телеканал ZIK).

Чи є захист біометричних паспортів достатнім — невідомо.  Виробник – ДП «Поліграфкомбінат «Україна» – відмовився надати копії відповідних сертифікатів. Та головне, цих документів  немає в міжнародному каталозі. Український сертифікат електронного підпису CSCА, що посвідчує український біометричний паспорт, станом на 18 лютого, не було розміщено у відкритому каталозі IСAO. Якщо біопаспорти виготовляються за стандартами, сертифікат мав би міститись у каталозі.

«Система паспортів має співпрацювати з відповідними органами ІСАО і там має бути сертифікат, випущений державою Україною. У них є відповідні стандарти і вимоги. Я не знаю, чому його там немає. Я не можу вам відповісти, але ж вимога від цього центру вона є», – розповів Олександр Потій, професор кафедри безпеки інформаційних систем і технологій Харківського національного університету ім. Каразіна.

Програма «Наші гроші» знайшла ймовірну причину приховування чиновниками сертифікату електронного підпису біопаспорта. На прохання програми документ просканували та проаналізували два не пов’язані фахівці. За їхнім заключенням, строк дії сертифікату  – 3 місяці, з 30.12.2014 – по 2.04.2015.

Олександр Потій, професор університету ім. Каразіна, впевнений, що  після закінчення строку дії сертифікату паспорт перестане  виконувати якусь  функцію.

«Паспорт не буде недійсним, це документ, який має й інші ознаки. Просто сертифікат, який був записаний в ньому, якщо він там був записаний, буде на той момент анульований і вимагатиме заміни. Це не значить, що паспорт буде зовсім не дійсним, він просто не буде виконувати якусь функціональну частину», – розповів Олександр Потій.

Строк дії паспорту – 10 років, однак сертифікат, яким «підписується» Україна буде дійсним лише до 2 квітня.

На думку іншого експерта, після закінчення терміну дії сертифіката біометричний паспорт стане звичайним, адже перевірити електронний підпис вмісту чіпа паспорта буде неможливо. Відтак документ буде мати тільки «неелектронні» рівні захисту звичайного закордонного паспорта (спеціальний друк, фарба, полікарбонатне покриття та інші захисні елементи).

Обмежений строк дії сертифікату був знайдений на двох біометричних паспортах. Це обмеження може пояснити, чому дані про українські сертифікати не внесені в міжнародний каталог всупереч вимогам.

Хтось щось чув про це? Це правда? Чи журналісти роздули інформацію? Стосовно захисту персональних даних, то в нас його немає насправді, а це ще один мінус в сторону виготовлення біометричного паспорту. Невідомо куди потрапляє, де і як зберігається, та для чого може використатися наша біометрична інформація. 

Помилка із біометричними паспортами

Напевно, наразі, відкладу цю затію на невизначений час. Бо все дуже неясно із цими паспортами. Хоч все більше друзів виготовляють такі. І дехто ніби візи в них отимав, та якщо інформація вище правдива, то цікаво, як розвиватимуться події далі.

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!