Cristo Rei, Jerónimos Monastery, Pastéis de Belém

   Одним, із незапланованих заздалегідь місць, які ми відвідали, була статуя Христос-Король. Якщо ви уважно читали та дивилися фотографії із попередніх постів про Португалію, то там вона з’являлася на фото не раз. В один із останіх днів ми побудували маршрут з допомогою google maps і вирушили на громадському транспорті в пункт призначення.

   Христос-Король (Cristo Rei) — статуя Ісуса Христа в Алмаді, Португалія. Саме місце, де побудований цей релігійний монумент, розташоване на висоті 113 метрів над рівнем річки Тежу. Портик був спроектований архітектором Антоніу Ліну і має висоту 75 метрів. На постаменті встановлена власне статуя Ісуса Христа, яка має висоту 28 метрів і є роботою португальського скульптора Франсішку Франку де Соузи. П’єдестал, включаючи портик, має висоту 82 метрів. Таким чином, загальна висота становить 110 метрів, будучи однією з найвищих споруд Португалії (з вікіпедії). Ця статуя Христа – трохи менша, ніж подібна Статуя Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро – Cristo Redentor (Крішто Реденторе).

   Історія: У 1934 році кардинал-патріарх Лісабону під час візиту в Ріо-де-Жанейро був натхненний статуєю Христа Спасителя. Після повернення до Португалії попросив про возведеня Статуї Христа. Рішення про зведення монумента було прийнято лише після закінчення Другої Світової Війни в подяку Богу за те, що Португалії вдалося зберегти нейтралітет в такий важкий час. Статуя була відкрита в травні 1959 року в присутності в тому числі кардинала Ріо-де-Жанейро, а також 300 тисяч чоловік. Того дня кардинал Лісабону сказав, що цей монумент буде завжди свідченням подяки португальців за дар миру. Статуя Христа була зведена на народні пожертвування.

З автобусу, по дорозі в Алмаду.район Белемрайон Белем

Вид на міст Ponte 25 de Abril з Алмади.Статуя Христа Короля

Автобусна зупинка.Красивая остановка

На підході.Статуя Христа Короля

Ponte 25 de Abril.Мост 24 Апреля в Лиссабонерайон БелемЛиссабон

Сонце сліпило. Я і Ponte 25 de Abril : ) Йдемо в середину і піднімемся на статую?Мост 24 Апреля в Лиссабоне

Автомати з продажу квитків. Тільки готівка. Вартість підйому на 1 особу 4Євро. Статуя Христа Короля

Купуємо квитки, і на ліфт.20131120-IG4U4403

На верху, в середині є каплиця.Статуя Христа Короля

Так виглядає майданчик у підніжжя Христа.Статуя Христа КороляСтатуя Христа Короля

Види зі статуї.Статуя Христа КороляВид Статуя Христа КороляВид Статуя Христа КороляВид Статуя Христа Короля

Христос.Статуя Христа Короля

Сувенірний магазин в статуї.Статуя Христа Короля

Сходова клітка. Статуя Христа Короля

Шахта ліфта.Статуя Христа Короля

Підйом та спуск тільки ліфтом. Сходи зачинені.Статуя Христа Короля

Ведеться відеоспостереження.Статуя Христа Короля

Дворики в Алмаді.район Алмада

Після статуї Христа ми поїхали на вже відомий оглядовий майданчик.Мирадуро

Послухали Фаду.певец  Фаду

   Були останні дні нашого перебування в Португалії, а ми так і не побували у монастирі Жеронімуш. І вирішили виправити це. Жеронімуш (португальською звучить Моштейру душ Жеронімуш), який нерозривно пов’язаний з історією Великих географічний відкритів, був заснований на початку 16 століття тодішнім королем Португалії D. Manuel I (Дон Мануел I). Це найграндіозніша пам’ятка архітектури в стилі Мануеліно. Далі король D. Manuel обрав монахів ордену Jerónimos, щоб вони жили та обслуговували монастир, а також молилися за душу короля. Жили монахи там 4 століття, поки в Португалії не заборонили релігійні ордени і монастир віддали під сиротинець.

   З самого заснування монастир використовувався як гробниця для королів та монахів ордену.  В кінці 19 століття, після розпуску ордену в монастир поставили гробниці Великих людей некоролівської крові: Vasco da GamaLuís de Camões, João de Deus, Almeida Garret, Sidónio Pais, Guerra Junqueiro та Teófilo Braga.

   На початку 20 століття Жеронімуш відреставрували і він почав вигладати так, як ми бачимо в наші дні. У 1983 році Юнесковзяло його під свій захист і оголосило всесвітнім здобутком. А в 2007 році, саме тут підписали Лісабонський договір.

Вхід в монастир за 2 людей коштує  14 Євро. Дорогувато!Монастырь Жеронимуш

Біля монастиря є церква, де захоронені останки Васко да Гами.Останки Васко да Гама

Велич та архітектура вражає,Монастырь ЖеронимушМонастырь Жеронимуш

а якість фото при поганому освітлені – ні : )Монастырь Жеронимуш

Внутрішній двір монастиря Жеронімуш. Монастырь Жеронимуш

Архітектура.Монастырь ЖеронимушМонастырь ЖеронимушМонастырь ЖеронимушМонастырь Жеронимуш

Селфі фото : )Монастырь ЖеронимушМонастырь Жеронимуш

Стеля.Монастырь Жеронимуш

З 1962 року в приміщеннях, які прилягають до монастиря Жеронімуш, розташовані такі музеї: Museu da Marinha (Морський музей, чудова експозиція, рекомендую), Planetário Calouste Gulbenkian (Планетарій), Museu Nacional de Arqueologia (Національний археологічний музей).

Ну і обов’язковим є відвідини кондитерської Pasteis de Belem та скуштувати одноїменні смаколики. Заклад відомий ще з XIX століття, де з 1837 готують одну із найголовніших кулінарних цікавинок Португалії Паштель де Белен.

Pasteis de Belem

Ось так їх готують.как готовят Pasteis de Belem

Кондитерська в середині. Багато залів і немає вільних місць.кафе Pasteis de Belemкафе Pasteis de Belem

Погляд на вечірній Лісабон. Скоро в Італію.Ночной Лиссабон

Stay tunedSmile

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!