Що робити, якщо міліція намагається конфіскувати безпілотник?

  Використання дронів в Україні поки не носить масовий характер, тому держава не регламентує використання подібних пристроїв. Прогалини в законодавстві створюють можливість маніпуляцій законом як власниками дронів, так і правоохоронних органів. Таким чином, будь-який користувач безпілотника може зіткнуться з тим, що міліція може вимагати припинити використовувати дрон, захоче перевірити його реєстрацію або навіть спробує конфіскувати.

Некомерційна організація «Всеукраїнська Федерація Власників безпілотник» підготувала список рекомендацій для власників безпілотників, який може дозволити уникнути подібних ситуацій:

Що робити, якщо міліція намагається конфіскувати безпілотник?

1. Якщо під час польотів до вас підійшов співробітник міліції і вимагає, щоб ви припинили, необхідно запитати на якій підставі він висуває свої вимоги. Якщо ви літаєте на дроні масою до 20 кілограмів в незабороненій зоні на висоті до 300 метрів, то закон не порушуєте.

До заборонених повітряних зон в нашій країні відноситься повітряний простір над аеропортами, передаеропортові зони і прикордонні зони. У радіусі 5 км від великих аеропортів безпілотник не повинен підніматися вище 10 метрів. Також не бажано в ряді зон літати вище 300 метрів (наприклад, якщо аеропорт знаходиться на відстані кількох десятків кілометрів і літаки в місці вашого польоту йдуть на зниження або зліт) і біля  закритих об'єктів чи під охороною.

2. Якщо міліціонер вимагає документи або реєстрацію дрона, більшості пілотів-любителів слід опиратися на статтю 39 п. 4 Повітряного кодексу України, згідно з якою не підлягають реєстрації в державному реєстрі цивільних повітряних суден безпілотні літальні апарати, злітна маса яких не перевищує 20 кілограмів і які використовуються для розваг та спортивної діяльності.

3. Якщо міліціонер не повірив доказам, зазначеним вище, і вимагає пред'явити ваші документи, попросіть його представитися, і надати вам можливість переписати дані з службового посвідчення. Після цього запитаєте, з якої причини міліціонер хоче бачити ваші документи: за законом правоохоронець може вимагати у вас документи у випадку, якщо підозрює вас у скоєнні порушення (Ст 11 п 2 закону про міліцію).

Ст. 11 ЗУ Про міліцію від 20.12.1990 № 565-XII

Міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право:

2) перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, що посвідчують їх особу, а також інші документи, необхідні для з’ясування питання щодо додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладено на міліцію;

Попросіть назвати статтю адміністративного кодексу, яку ви, на його думку, порушили. Якщо міліціонер не в змозі це зробити, тоді й документи йому не обов'язково показувати. Але якщо ви по якійсь власній причини вирішили їх показати, тоді ні в якому разі не передавайте їх в руки. Просто продемонструйте їх у своїх руках.

4. Якщо міліціонер після того, як подивився ваші документи, вимагає огляду особистих речей і особистого огляду. Він має на це право тільки в двох випадках – якщо намагається затримати правопорушника або запобігає нападу на себе. дослівно:

Стаття 238-239 статута ППС:

1. При реалізації заходів по затриманню та переслідуванню особи, що скоїла злочин;

2. Коли такі дії виступають у ролі попереджувальної міри, спрямованої на забезпечення особистої безпеки міліціонера, що ставить перед собою ціль вилучення зброї та інших предметів, які можуть бути використані для нападу на міліціонера та інших громадян.

Якщо у вас при собі немає пістолета, і ви не вчинили злочину, тоді й оглянути/обшукати вас не можуть. Обшук припускає зовнішній огляд без проникнення в кишені. Навіть якщо він вас просить вивернути кишені – не робіть цього. Попросіть скласти протокол, викликати понятих, та паралельно наберіть 102 і повідомте, що вас намагаються обшукати без санкції прокурора і суду і попросіть оперативну групу приїхати на місце, що б це зафіксувати.

5. Якщо міліціонер не зовсім адекватний (швидше за все, якщо ви нічого не зробили, і дійшло до пункту 4, то так і є), і хоче вас затримати, грубіянить, не називає причин свого зацікавлення вами чи намагається конфіскувати дрон, радимо включити камеру в телефоні і записувати все, що відбувається на відео, після чого подзвонити в міліцію (102) і повідомити про те, що міліціонер намагається вкрасти ваше особисте майно і незаконно затримати.

6. У випадку, якщо працівник міліції повідомив вам, що хоче обшукати вашу машину, бо там лежить дрон, повідомте йому, що відповідно до статті 30 Конституції України не допускається проникнення на територію власності громадянина, якщо це не мотивовано рішенням суду. А автомобіль, згідно з пунктом 11 Постанови Пленуму Верховного суду України №1 від 28.03.2008 року, є "іншою власністю" громадянина.

Дослівно:

Ст. 30 Конституції України

   Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

п.11 Постанови Пленуму Верховного суду України №2 від 28.03.2008 під “іншим володінням” слід розуміти такі об’єкти, які за своїми властивостями дають змогу туди проникнути і зберегти або приховати певні предмети (речі, цінності). Ними можуть бути, зокрема, земельна ділянка, сарай, гараж, інші господарські будівлі та інші будівлі побутового, виробничого та іншого призначення, камера сховища вокзалу, індивідуальний банківський сейф, автомобіль, тощо.

Отже, виходячи з роз'яснення Верховного суду України, автомобіль є "іншим володінням", оскільки дозволяє там заховати якісь предмети (речі, цінності), а, отже, оглянути це місце можна тільки після мотивованого рішення суду.

Єдиною умовою, коли міліція може проникнути в автомобіль без рішення суду – безпосереднє переслідування конкретної особи підозрюваного у скоєнні злочину. Тобто, якщо йде погоня за викрадачем, то огляд і обшук проводиться вільно, але з обов'язковим складанням протоколу та повідомленням прокурора.

Переклад з itc.ua

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!