Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату

   Запропонував недавно мій співробітник і друг Василь піти на гору Лопата. Зібралося нас четверо і суботнім ранком вирушили в Сколе. Дістатися до Сколе ви можете кількома способами. Ми обрали електричку Львів-Мукачево, найдешевший квиток 21 гривня.  Вирушає вона в 7:10 ранку і о 8:45 Ви вже в пункті призначення. В планах було сходження на саму гору зі сторони Сколе, спуск в село Кам’янка, похід до одноіменного водоспаду, там шашлик, наливки 🙂 Далі пішачком в Дубину і звідти додому. Сподіваюся, що відео з цієї мандрівочки Ви вже бачили!

В дорогу я з собою не брав фотокамеру, лише айфон та GoPro. Маршрут вирішили трекати за допомогою безкоштовної аплікації GPS Hiker. Та в момент, коли ми зійшли на гору, стався якийсь програмний глюк і трек трошки спотворився і поламався.

1. Наш трек. Синя лінія, це як ми спускалися, але дорога не записалася. Натомість з’явилися якісь незрозумілі 2 лінії 🙂 Старт в Сколе. До самої верхівки Лопати йшли 2 години 40 хвилин. До водоспаду спускалися більше, як півтори години. Потім, коли сіли в Дубині на маршрутку, остання нас завезла назад в село Кам’янка, далі в Сколе і аж тоді поїхала на Львів.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату2. Стартанули. Наш маршрут №13. Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату3. По дорозі хлопці знаходили гриби. Я в тому не розбираюся.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату4. Павутинка і ранішня карпатська роса.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату5.       Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату6. Що це за квітка? Кажуть отруйна.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату7. Осінні кольори.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату8. Дух перехоплює. Правда? Заради такого варто вибиратися в гори. А повітря….ммм.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату9. Верхівка гори. Гора Лопата – це гірська вершина висотою 1210,9 метрів над рівнем моря, яка розміщена на хребті Зелемянка на відстані 8 кілометрів на південь від міста Сколе. З південного схилу гори бере початок потік Озирний, який впадає в річку Зелем’янку.  А з північно-східного схилу Лопати витікає Павлів потік, який впадає в річку Опір біля мосту в місті Сколе. Повз Павлів потік є туристична стежка, яка починається в зоні відпочинку біля мосту через річку Опір, та далі веде повз бази відпочинку до гори Лопата. На південно-захід від г. Лопата на хребті Зелемянка розміщена інша ще вища вершина Мутна (1261 м.). А хребет Зелемянка тягнеться далі на південно-захід через трохи нижчі вершини 1265,3 м.,  1206 м., 1111,6 м., 1173 м., 1216 м. (гора Менчил) та 1094 м.(г. Росохач) . Практично  хребет повністю заліснений і простягається по межі Львівської та Івано-Франківської областей. На горі Лопата поставлений хрест, який присвячений пам’яті бійців УПА. Саме  на цьому місці влітку 1944 року відбувалися бої загонів УПА з німецькими та угорськими окупантами. Бій відбувався десять днів (з 6 до 16 липня 1944) та складався з кількох зіткнень, власне на горі Лопата, поблизу міста Сколе та у Чорному Лісі. (джерело skole.com.ua)

Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату10. Наша дружня команда. Вітя, Василь, я і Наталя.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату11. А далі гори. Ще вищі… Та до них ми ще доберемось….В майбутньому 😉Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату12. Помилуємося ще раз крєвидами.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату13. Альтиметр показує висоту на горі меншу, ніж заявлено в інтернетах.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату14. Перепочили, перекусили, випили і…спускаємося вниз. Попереду село Кам’янка, далі водоспад і мегасмачний шалик.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату15. Спускатися, я Вам скажу, легше. Хоча потім ноги втомлюються більше, бо працює інша група м’язів. Команда вирвалася вперед. А я не поспішаю, фотографую пейзажі.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату16.      Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату17.      Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату18. Красива осінь.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату19.   Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату20. Затишні стежки.  Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату21.     Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату22.    Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату23.   Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату24.   Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату25. Село Кам’янка.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату26.   Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату27.     Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату28.    Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату29. Сільські хати.   Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату30. ДорогаКарпатські краєвиди. Сходження на Лопату31. Шашлик. Ммм. Біля водоспаду жарить шашлики пані Надя. Не знаю, як вона маринує м’ясо та що за приправи, але це СМАКОТА!!!Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату32. Ця, та наступна фотки зроблені 30 квітня 2011 року. Цього разу на айфон водоспад не получився 🙂Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату33. Ось він. Краса!Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату34. Дуже шумна дитяча екскурсія і Наталя 🙂Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату35. Скелі.  Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату36.    Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату37. По дорозі зайшли на базу “Дубина”, куди їздили на шашлики у квітні 2011 року з Василем та компанією.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату38. Будиночки тут не змінилися. А ось адміністративний корпус із номерами та прилежна територія пережили ремонт. Стало значно краще і сучасніше.Карпатські краєвиди. Сходження на Лопату39. А нам час повертатися додому. Дякую за увагу. Заходьте ще! Карпатські краєвиди. Сходження на ЛопатуStay tuned!

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!