Оренда квартири в Тайланді

В грудні, мандруючи по Таїланду, ми побували в Чіангмаї. Потім, подорожуючи по Малайзії, ми планували полетіти в Індонезію на Балі, але через дорогі перельоти на потрібні нам дати було краще раніше повернутися до Таїланду, щоб пожити там ще раз. Чому Чіангмай? Він вважається столицею цифрових кочівників: тут дешево, хороший клімат, а навколо багато англомовних людей (а не росіян, як на островах). Чіангмай чимось нагадує Львів: тут комфортніше та спокійніше, ніж в Бангкоку.

Під час першого візиту в Чіангмай, який тривав 10 днів, ми зупинялися в нашого друга – Ільдуса Валієва. І цього разу ми також зупинилися в нього на кілька днів, щоб мати можливість пошукати житло на місці, так як результати пошуку на улюбленому airbnb були занадто дорогими. Житло ми шукали три дні. Важливими критеріями при пошуку житла було:

  • Ціна;
  • Розташування – недалеко від Старого міста (квадрат на мапі) і ТЦ MAYA, де знаходиться мій улюблений коворкінг;
  • Можливість орендувати помісячно без підписання контракту на пів року або рік;
  • Чистота помешкання;
  • Наявність робочої зони для ноутбука;
  • По можливості оплата за житло карткою.

Ми ходили містом і звертали увагу на будівлі, які були схожими на житлові будинки. Далі відкривали Google Maps, шукали об'єкт і читали, чи це готель або кондомініум, звертали увагу на відгуки людей, котрі там пожили. Далі заходили на рецепцію і питали умови оренди. Рецепція є в кожному кондомініумі. В останніх, орієнтованих на фарангів, персонал розмовляє англійською. В тих, де живуть місцеві, порозумітися з працівником рецепції буде дуже важко.

1. Перегляд кондомініума на Google Maps.

20180218-IMG_7611

2. В цьому кондомініумі пропонували оренду подобово або від пів року.

20180218-IMG_7610

3. Друзі порекомендували Kanith Place. Нас влаштовувало розташування, сподобалися квартири, але ціна виявилася надто дорогою, плюс найдешевших не було в числі вільних.

20180219-IMG_7619

4. В наявності залишалась одна кімната такої цінової категорії. Нам цей варіант не підійшов.

20180219-IMG_7620

5. В усіх кондомініумах в умовах оренди буде плата за місяць і депозит, який в різних місцях складає 1-2 місячних плат. З цього депозиту за Вас можуть вирахувати оплату за комунальні послуги (електроенергія та водопостачання) або штраф за пошкодження майна. Користування Wi-Fi може входити в орендну плату або оплачуватися окремо.

20180219-IMG_7623

6. В деяких кондомініумах можуть бути дивні комісії за користування ключами, що Вам взагалі не повернуть після виселення. Також може бути плата за прибирання, яку візьмуть після закінчення контракту. Окремі тарифи передбачені, якщо Ви продовжите своє перебування на декілька днів або навіть годин – це може влетіти в копієчку!

20180219-IMG_7625

7. Перебравши багато варіантів, обійшовши бажаний район для поселення, та навіть більш віддалений, де живе наш друг (там оренда досить дешева – 3000 бат/місяць, але потрібно підписувати контракт надовго), ми зупинили свій вибір на Phinyoping Mansion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Переваги: найдешевша орендна плата в районі, пішохідна доступність до торгового  центру та Старого міста, ринків, Tesco та 7-eleven. Будинку трохи більше двох років. Wi-Fi доступ включено в орендну плату. Тарифи на водопостачання та електроенергію є меншими, ніж в аналогічних кондомініумах поруч. В квартирі свіжий ремонт, нові меблі і хороша ванна кімната…

8.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. …Робоча зона.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10. …Балкон. Наша сторона не є сонячною. Це рятує 🙂

20180221-IMG_7701

Недоліки: немає кухні. Часто в тайських квартирах Ви можете побачити кухонну мийку на балконі.

11. Тут вони готують.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

12. Постіль відсутня, навіть подушки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13. Все потрібно купувати самому.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

14. Якщо Вас влаштовують усі умови (як нас у випадку із вищезгаданим кондомініумом), то можна приступати до підписання контракту. Слід уважно все перечитати, аби не зробили помилок у Вашому прізвищі, а також перевірити умови, бо в контракті можна наткнутися на цікаві пункти, які можуть принести Вам лишній головний біль у майбутньому. Наприклад, депозит можуть повернути за певних умов, а якщо Ви їх не дотримаєтеся – можете попрощатись з грошима.

20180221-IMG_7746

15, Ми заплатили 21 тисячу бат, що включає перший місяць оренди та депозит, вартістю двохмісячного платежа. З нього будуть вираховувати плату за комунальні послуги. Через місяць ми маємо продовжити контракт і знову заплатити 7 тисяч. Приємно, що в кондомініумі приймали до оплати картки, бо таке є далеко не всюди. А якщо згадати про комісії на зняття готівки, то це взагалі супер. Я вже писав про зняття готівки в Тайланді без оплати комісії в банкоматах. 

20180221-IMG_7754

Після підписання контракту Вашу квартиру мали б прибрати після попередніх власників, за що з них взяли 400-600 бат (це описано в умовах контракту). На ділі: перед нашим заселенням квартиру не прибрали належним чином, але сваритися з тайцями – марне діло.

16. Наші відбитки внесли в систему контролю доступу, а потім видали ключі.

20180221-IMG_7745

17. Перед заселенням я перевірив лічильник, зробив фотофіксацію, звірив показники із зазначеними в контракті. Раджу і Вам так поступати. Далі ми перевірили квартиру на дефекти, виявлене вписали в документи.

20180221-IMG_7769

18. В перший же день ми купили чайник, постіль та інші речі. Ву-а-ля – тепер ми живемо в Чіангмаї!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

19. Ще до мінусів – ресторан, який працює до півночі. Гучна музика чутна до квартири і стає дуже назойливою. Але ми лягаємо спати пізно, тому можна жити 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20. Вид з нашого балкону.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

21. З балкону також видно торговий центр MAYA, куди ми ходимо дивитись кіно, працювати в CAMP-коворкінг, снідати на фудкорті.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

22. MAYA Lifestyle Shopping Center 

20180221-IMG_7770

23. Дивний будинок навпроти, а Вам так не здається? Нелогічна організація простору. Ліва частина – це сходова клітка, а права – квартири.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

А який у Вас досвід оренди житла за кордоном? Де жили? Які ціни? Маємо ще багато планів пожити в цікавих для нас країнах 🙂

Stay tuned!

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!