Global Blue. Мій досвід повернення tax free

   Часто подорожую і постійно щось купую за кордоном. Це можуть бути дрібниці, а іноді досить дорогі речі, як то годинники чи парфуми. Завжди було цікаво, як працює система повернення податку – tax free. І ось під час поїздки в Краків у квітні 2013 року (я тоді робив репортаж про Музей літаків в блозі 🙂 вирішив спробувати. Планував покупку годинника для себе, та парфумів для Коханої. В більшості бутіків Польщі працює система повернення Global Blue.

План був такий: в торговому центрі Galeria Krakowska знаходимо потрібний магазин, який працює із системою повернення Global Blue, обираємо потрібний товар. Останній вже дешевше коштував ніж в Україні. Правда так буває не завжди. При покупці потрібно сказати продавцеві два слова: tax free. У Вас попросять закордонний паспорт, і заповнять бланк, в якому вказується товар, ціна, сума повернення податку, Ваші паспортні дані та адреса. Додадуть чеки.

Блан виглядав так.   IMG_9820

Чеки    IMG_9822

   Далі мені потрібно було проштампувати (ставиться 2 печатки, є на фото) ці бланки на польській митниці під час повернення в Україну і так як я не планував повертатися в Краків, то отримати гроші мав в Україні. З Global Blue працює Правекс Банк. Працівник Правекса мені розповідала, що банки не довго працюють із такими організаціями як Global Blue. Вони зацікавлені у збільшені бази клієнтів. Як виглядає це збільшення? Ви приходите за поверненням tax free. Якщо це невеликі суми, то отримуєте готівку, якщо чеків багато і суми значні (які, не знаю, не розповіли), то банк вимагає оформлення картки, на яку мають прийти гроші. Моє завдання ускладнювалося тим, що я їхав автобусом. Із власним транспортом все простіше. Ви просто заїжджаєте на спеціальний коридор Tax free і чекаєте своєї черги. Якщо їдете автобусом, то коли збиратимуть паспорти, попередьте водія і прикордонника, що хочете проштампувати tax free. Ваш паспорт мають перевірити та віддати позачергово, ще до початку перевірки паспортів інших людей і прямуйте до віконечка tax free. Проситеся без черги, віддаєте бланки з чеками. Митник може попросити у Вас показати товар, який Ви придбали. Без проблем.  Сама процедура дуже швидка, але ж всім відомо, що митник може піти попити чаю, перезмінка і т.д. Польські водії автобусів ставляться лояльно, наші навіть раз заявили мені, що поїдуть без мене…

   Після повернення у Львів я зателефонував в Правекс-банк за номером 0322350475. Записують на конкретний день та годину. Це може бути не завтра, а на початку наступного місяця, адже бажаючих отримати гроші дуже багато. Отримував гроші у Львівський обласній дирекції Правекс-банку на Чорновола 99. На оформлення 2 чеків та отримання грошей витратив 30 хвилин. Та воно того варте, так як повернення покрило витрати на дорогу в Краків 🙂 Якщо на Чорновола не повертатимуть, то можуть скерувати в Тургенєвське відділення на Шептицьких 26, 0322370281. Потім я процедуру повернення tax free робив ще кілька раз (поїздки були в Польщу, транспорт – автобус). Доводимлося навіть сваритися із польськими митниками. Але все закінчувалося позитивно.

   Під час поїздки в Португалію я купував взуття і вирішив теж скористатися Global blue. Але тут все виглядало по іншому. В магазині під час оплати в мене уточнили яка країна, вибрали на терміналі (дуже схожий на термінал для оплати картками) і віддали роздрукований чек.

фото 1

Далі в тому чеку потрібно внести адресу, паспортні дані, віддати (або вкинути в скриньку) в аеропорту та отримати гроші готівкою чи на картку. Щоб не вносити кожного разу ці дані вручну в чеки, рекомендую Вас оформити картку Global Blue.

фото 2

Просто після оплати пред’явите картку продавцю. Останій проведе нею у вище згадуваному терміналі і чек ви отримаєте із заповненими Вашими даними.

В кінцевому результаті я так і не повернув tax free після Португалії, але причиною цього були вже інші пригоди. Та про це все ще буде.

Stay tuned:)

P.S. А який у Вас досвід повернення tax free? Щось можете порадити?

Пропоную писати в коментарях. Чекаю зворотнього зв’язку!

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!