Як мандрівнику здійснювати мобільні платежі в Китаї за допомогою AliPay (з листопада 2019 року)

Китай відомий широким розповсюдженням мобільних платежів. Наприклад, у 2018 році на саме мобільні оплати припало 41 трильйон доларів США з усіх платіжних операцій у країні, що робить Китай найбільшим ринком мобільних платежів на планеті! Більшість щоденних трансакцій, які здійснюють місцеві жителі, проходять через AliPay або WeChat Pay – це дві домінуючі тут мобільні платформи. Для місцевих жителів готівка вже давно перестала бути необхідністю!

Однак, у Китаї все інакше для мандрівників. Раніше єдиним способом користуватися AliPay чи WeChat Pay було мати банківський рахунок в Китаї, і дуже мало мандрівників відповідали цому критерію, тож більшість туристів були повністю обмежені у можливості користування мобільними способами оплати в Китаї.

Але з 5 листопада 2019 року іноземці можуть користуватися AliPay навіть без китайського банківського рахунку! Також мандрівникам тепер доступне обслуговування через інший сервіс для мобільних платежів – WeChat Pay.

Ось покрокова інструкція для налаштування рахунку AliPay для туристів без банківського рахунку в Китаї (це займе 15-25 хвилин):

  1. Щоб підготуватись до реєстрації, переконайтеся, що у вас є:
  • Кредитна картка, видана Visa, MasterCard, Diners Club або JCB, з якої ви збираєтесь переводити кошти;
  • Увімкнений зараз номер телефону, на який можна прийняти вхідне повідомлення для верифікації.
  1. Завантажте додаток AliPay з магазину Google Play для Android або Apple App Store для iOS.
  2. Відкрийте додаток і створіть у ньому профіль на свій номер телефону.

1

Ви отримаєте текстове повідомлення з кодом підтвердження, який потрібно ввести в додатку, щоб завершити реєстрацію.

2.png

  1. Після завершення реєстрації та входу в систему Ви потрапите на головний екран. Тут натисніть верхню панель пошуку і знайдіть «TourPass».

3.png

Натисніть на верхній результат пошуку, який представляє собою своєрідну міні-програму, що працює у межах додатка AliPay.

TourPass mini дозволяє мандрівникам поповнювати AliPay за допомогою міжнародних кредитних карток замість місцевих рахунків у Китаї наступним чином:

  • На головному екрані TourPass виберіть суму поповнення.

4.png

 Ви зможете зачислити до 2000 юанів (CNY), що еквівалентно приблизно 285 USD, а ще із 3 січня 2020 року береться комісія 5%

IMG_3544.png

  • На наступному екрані потрібно надати деяку інформацію про себе, включаючи громадянство, номер паспорта, повне ім’я, дату народження, фотографію чи скан паспорта та інформацію про вашу кредитну картку;

5.png

  • Після введення всієї необхідної інформації натисніть «Next», а потім натисніть «Confirm & Pay».

6.png

Якщо списання буде успішним, ви побачите внесену суму на екрані вкладки TourPass.

7.png

Щоб скористатися програмою для оплати вийдіть із TourPass та поверніться на головний екран AliPay. Тут просто натисніть піктограму «Pay» або «Scan» вгорі під панеллю пошуку.

8.JPG

Слід зазначити декілька речей:

  • Гроші, якими ви поповнюєте AliPay, мають термін придатності, що становить 90 днів з дати переказу. У TourPass mini відображається точна дата, до якої ваші кошти в AliPay є придатними. Після закінчення терміну дії всі невикористані гроші будуть повернені на кредитну карту.
  • Є обмеження на суму ¥2000 сумарного поповнення на 90-денний період.

Я вважаю, що інтерфейс AliPay є недосконалим для закордонних користувачів. Незважаючи на те, що додаток англійською мовою, багато сповіщень та графічних елементів досі виконані китайською. Спливаючі вікна з повідомленнями про помилки також на китайській, тому це не зовсім зручно і геть непродумано для міжнародних користувачів.

AliPay можна використовувати в будь-якому магазині в Китаї який має спеціальний логотип.

Є два способи оплати, залежно від способу налаштування магазину:

  • Якщо ви бачите QR-код магазину, вам потрібно натиснути кнопку «Scan» на головному екрані програми AliPay, яка використає камеру телефону для сканування QR-коду. Після сканування ви вводите суму, яку хочете заплатити, і все!
  • Якщо в магазині використовується система POS, скануватимуть ваш QR-код замість того щоб ви сканували. У цьому випадку натисніть «Pay» на головному екрані програми AliPay, і це відобразить QR-код на екрані. Надайте цей QR-код магазину для сканування, після чого він зніме потрібну суму з вашого рахунку

Ось і все! Пропоную також переглянути відео із процесом оплати.

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!