Приватбанк остаточно офігєл

   Послугами “Приватбанку” користуюся вже років 8. Вважаюся хоршим клієнтом. Перепробував більшість їх продуктів. Завжди було зручно використовувати картки “Привату” для оплати в магазинах, інтернеті та за кордоном. Останні дві опції для мене дуже важливі. В свій час закрив золоту картку в “Альфабанку”. В останнього були комісії за конвертації валют та інші незручні штуки. “Приватбанк” замінив всі мої картки на золоті, закріпив за мною менеджера і всі залишилися задоволені. Одного разу я навіть отрима від “Приватбанку” фоторамку Sony в подарунок. Зараз в “Приваті” маю 5 активних карток, для різних цілей 😉 Для оплати за кордоном була виготовлена Master Card World. 

update 1

   Пояснення від Приватбанку про конвертацію звучить як повний брєд.

Например, Вы делаете покупку в иностранном магазине, цена которой составляет $100. Банк, который обслуживает магазин (называется банк-эквайер), “конвертирует” доллары в гривни по своему курсу, скажем, 16.3 грн/долл. Поэтому магазин показывает покупателю цену ₴1630. Когда покупка совершена, банк-эквайер присылает в MasterCard/Visa информацию о том, что прошел платеж ₴1630 с конвертацией в доллары и берет у платежных систем уже не $100, а сумму в долларах, исходя из официального курса платежных систем (например, 15.87). Получается, банк-эквайер получает за эту транзакцию 1630/15.87=$102.7.

Далее, платежная система выставляет украинскому банку (банк-эмитент) для оплаты $102.7. Эти доллары уже конвертируются опять в гривни по карточному курсу банка-эмитента (например, 19.6). В итоге у клиента списывается с карты 102.7*19.6= 2013 гривен, а не 1630…

1.

Приватбанк остаточно офігєл

Перша неприємність сталася в березні, коли банк заблокував всі картки і неможливо було ними користуватися, потім поставили обмеження на суми платежі і за тиждень – другий обмеження зняли. Все це без попередження.

В червні в мене перестав працювати pay pass. Не приємно, та це не життєво важливо.

В жовтні банк зробив два курси валют. Знову ж без попередження. Я це помітив на немаленькій сумі в майже 400 євро, коли гривень списало значно більше ніж я розраховував. На сайті тепер є курс обміну банку та картковий. Користуватися “приватівською” карткою для оплати в іноземній валюті більше не вигідно!

2.

 Приватбанк остаточно офігєлПриватбанк остаточно офігєл

Також картку прівєтбанку використовував для оплати в paypal. Колись турботливі оператори порадили як мені краще налаштувати профіль PP, щоб було вигідно.

My Account -> Profile -> My Money -> My preapproved payments -> Update -> See Available Funding Sources (or Set Available Funding Sources) -> Conversion Options (for card you’d like to change this option)

 

3.

 

Приватбанк остаточно офігєл

Це налаштування давало мені можливість оплачувати покупки на ebay по курсу платіжної системи. Тобто остання конвертувала валюту і виставляла моєму банку рахунок в гривнях. Таким чином в мене блокувалися гроші в гривні і мені було не страшно, що в момент списання може підрости курс, так як я оплачував гривнями.

До прикладу курс платіжної системи Visa на сьогодні:

4.

Приватбанк остаточно офігєл

Все решта наживають банки.

Вчора оплачував покупку у одному із магазинів Варшави, продавець мені конвертнула валюту і спробувала списати в гривні, в результі операція не пройшла. В злотих без проблем.

5.

Приватбанк остаточно офігєл

смс

6.

Приватбанк остаточно офігєл

При оплаті в злотих списало по невигідному курсу “Привату”, а не платіжної системи, який ближче до офіційного НБУ.

Ввечері в поштовій скриньці отримав листа:

 

Шановний Володимир Ігорович!

Нещодавно Ви оплатили карткою покупку за кордоном. При цьому обмін валюти відбувався за невигідним для Вас курсом. Ми хочемо розповісти, як економити в таких випадках.

Розраховуйтесь карткою в валюті країни, в якій знаходитесь!

Якщо Ви за кордоном розраховуєтесь карткою, і продавець Вас запитає, в якій валюті Ви хочете зробити операцію – у місцевій чи гривні – завжди відповідайте «у місцевій валюті». Наприклад, якщо Ви знаходитесь в Європі, завжди вибирайте оплату в євро. І ось чому.

Якщо Ви вибираєте євро, обмін відбувається на боці ПриватБанку, а якщо гривню – на боці іноземного банку, що обслуговує цей магазин. Курс ПриватБанку завжди більш вигідний, тому що гривня для іноземних банків – валюта екзотична.

Причому різниця в курсах доволі суттєва. На кожних 100 євро Ви будете економити близько 30–40 грн.

 

 

Поширені запитання

 

 

1. Чи можна повернути гроші, що списалися за конвертацію?

Ні, на жаль. Гроші списано платіжною системою й надіслано в банк, що обслуговує магазин.

2. Я оплачую покупки доларовою карткою (карткою в євро), а оплата все рівно проходить в іншій валюті. Що робити?

Деякі клієнти, якщо бачать, що їх не запитали й провели конвертацію на боці іноземного банку, висувають обґрунтовані претензії магазину або сайту, операцію скасовують і проводять у потрібній валюті. Ви можете чинити так на свій розсуд.

3. Яку суму буде повернено на картку у разі відміни транзакції?

У разі повернення покупки, зарахування на картку відбудеться за картковим курсом банку на дату повернення. У разі скасування операції тій же транзакції, повернеться та ж сума, що і була списана або заблокована.

 

І ще одна ГАВНОПОРАДА від “Привєдбанку

8.

Screen Shot 2015-01-06 at 12.07.15 AM

Раніше такого не було. І ось сьогодні стаття на ain розставила все на свої місця!

 

Курсові коливання в кінці минулого року призвели до того, що частина користувачів банківських карт зауважила: можна виграти на різниці курсів, оплачуючи рахунки онлайн в деяких зарубіжних сервісах. До таких сервісів відносяться багато відомих інтернет-магазинів і сервісів, наприклад, Next, Wizzair, PayPal, Google AdWords, Amazon та інші. Це дозволяло користувачеві економити, але банк при цьому втрачав гроші. У «ПриватБанку» вже зреагували на такий «лайфхак».

Можливість заощадити при оплаті гривнями з’явилася через те, що подібні сервіси при оплаті конвертують валюту на своєму боці: деякі банки-еквайєри використовують (Dynamic Currency Conversion), яка і забезпечує таку можливість для закордонних платежів. І якщо банк, що обслуговує іноземний сайт, пропонує провести операцію у валюті країни емітента (списати з картки гривню), платіжна система конвертує суму за своїм курсом (а курс в платіжній системі – нижче ринкового, наприклад, для долара це може бути близько 15 грн). Списання з карткового рахунку проходить в гривнях, а відшкодування – у доларах, так що банк втрачає гроші.

Банки вже звернули на це увагу. Для прикладу на графіку внизу – кількість операцій DCC за останній рік в «ПриватБанку»:

Приватбанк остаточно офігєл

З 3 січня 2015 року «ПриватБанк» закрив можливість розраховуватися гривнями в зарубіжних сервісах і магазинах, де конвертація йде на стороні магазину. Більше того, керівництво банку вже обговорює ситуацію з іншими банками, а також звернулося до Visa і MasterCard з проханням прибрати гривню з валют, у яких здійснюються операції DCC за кордоном. Про це в Facebook повідомили заступник голови правління банку Олег Горохівський та IT-директор банку Дмитро Дубілет.

З 3 січня при спробі здійснити таку оплату користувачеві буде приходити відмова: «Виберіть валюту, відмінну від гривні». Тобто карти будуть працювати, як звичайно, але вибрати валюту платежу «гривня» при оплаті закордоном буде неможливо, пояснює Гороховський. Щоб розплачуватися в таких магазинах і сервісах, потрібно використовувати доларову картку. А починаючи з сьогодні в банку обіцяють можливість переведення з гривневої карти на доларову в розмірі $ 100 в день. «Ми знімаємо обмеження на купівлю валюти в« Приват24 »саме для того, щоб клієнти, яким потрібно, скажімо, поповнити Google AdWords, могли це зробити хоча б так», – пояснює Дмитро Дубілет.

За всіма витратами, досконалим до 3 січня, у банку проведуть перерахунок, з карти спишуть суму, вказану в чеку, перерахунок завершать до 10 січня.

Джерело http://ain.ua/2015/01/05/557459

 

   Стаття все розставила на свої місця. Про користувачів AdWords взагалі мовчу! Раджу перечитати і коментарі на ain. Налаштуванням Paypal із фото 3 я користуюся вже понад 3 роки. Останнє речення вказує, що раз я платив за покупку пейпалом в гравнях, то вони з мене без попередження тепер спишуть різницю!

Пост написаний сумбурно та трошки на емоціях, бо за останні дні в Польщі оплата карткою вищезгаданого банку веде себе неадекватно, плюс ще додалися “хороші” новини.

Після повернення в Україну перестаю користуватися послугами цього банку крім зарплатної картки, всі інші продукти закриваю!

Запитання да Вас: що Ви використовуєте із українських банківських продуктів? Які переваги у Ваших банках?

Цікавить оплата в інтернеті та за кордоном, без подвійних конвертацій та іншого шміру. 🙂

Дякую за інформацію, чекаю коментарів!

Stay tuned!

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!