Monobank – улюблений сервіс. А у Вас?

Карти, гроші, сервіси – це те, про що я обожнюю говорити! Давно обіцяв зачепити тему фінансів, і ось – настав час поговорити про «Monobank». Перший повністю мобільний український банк зараз у всіх на слуху, адже кількість випущених карт уже складає більше мільйона! Мені пощастило спостерігати розвиток цього нео – банку із самого початку – як тільки стало відомо про його запуск, я одразу долучився до користувачів бета-версії, і звісно, почав активно користуватись новим супер-сервісом.

20190615-IMG_0787

Мобільний банк для котиків (і не тільки)

Хайп навколо «Monobank» цілком оправданий: вперше в Україні банківських продукт зміг кардинально вирізнитись серед решти, адже цю картку можна завести тільки онлайн, а ще «Моно» не має відділень, банкоматів та черг. Він також розгорнув чудову підтримку в онлайні, попрацював над дизайном та соцмережами, відмовився від бюрократії і старих консервативних підходів до банківської справи.

«Monobank» розпочав справжню епідемію чорних карток в Україні, бо здається, що ледь не всі інші банки теж почали робити більш-менш однакові Black-карти. Головною приманкою для багатьох став кредитний ліміт до 100 000 грн та кешбек – можливість повернути певну кількість витрачених коштів із відповідних категорій.

20190611-моно1

Ідея реалізації такого сервісу належить Олегу Гороховському та Дмитру Дубілету, котрі раніше працювали на благо «Приватбанку». Слід зауважити, що «Монобанк» працює по ліцензії «Universal Bank».

20190611-моно3

Однак, базуючись на «Універсалі», додаток «Monobank» є автономним, і підтримка його клієнтів здійснюється окремо, а сервіс дозволяє виконати усі типові для банку послуги – замовити картку, поповнити її, перечислити кошти чи зняти готівку, зробити депозит, взяти кредит чи розстрочку. Безсумнівна перевага – класний і простий менеджмент власними фінансами, адже у додатку є численні налаштування та опції, а ще банк має оплату через Google Pay та Apple Pay. Чорненька картка мінімалістична в дизайні, але не в начинці – вона має стрічку і чип, підтримує безконтактну оплату.

20190611-моно5

Робота над додатком «Monobank» ведеться постійно – регулярно виходять оновлення і функціонал невпинно розширюється. У своєму телеграм-каналі Олег Гороховський коментує нововведення, а також розповідає про акції, деякі новини фінтеху та корисну аналітику.

20190611-моно2

Також “кото-банк” має дві групи у Facebook: основну та «бета», де клієнти можуть обговорити новинки, розповісти про свій досвід користування чи запропонувати покращення для сервісу. Олег Гороховський та Дмитро Дубілет особисто приймають участь в обговореннях та часто проводять опитування у групі «Monobank», результати яких мають прямий вплив на формування продукту. Активний зворотній зв’язок допоміг зробити цей сервіс справді зручним і привабливим.

«Monobank» в дії: відкриваємо картку і користуємось

Перший крок для початку Вашої дивовижної історії із «Монобанком» – завантаження мобільного додатку. Звикайте, Вам більше не буде куди сходити у відділення і попросити все зробити для Вас 😉 Однак, в цьому козир – користуватись додатком дуже легко, крок за кроком і картка готова! Потрібно буде сфотографувати паспорт і вказати особисті дані, на основі яких Вам також вирахують кредитний ліміт (без жодних довідок і тривалих очікувань). Забрати карту можна у найближчому пункті видачі.

20190612-моно8

Усе це абсолютно безкоштовно! Миттєва картка виготовляється та обслуговується без жодних абонплат. Поповнити нову карту можна як завгодно: з карти іншого банку, за реквізитами, готівкою, SWIFT-переказом та навіть із PAYONEER. Зручно і переказувати кошти – в додатку Ви можете бачити, хто із Вашої телефонної книги також користується «Монобанком». Як я казав, мобільний банкінг надає багато корисних налаштувань, щоб все красиво персоналізувати, а отже, Ви можете і приховати себе у списках інших користувачів 😉

20190611-mono6.jpg

В додатку завжди відображається актуальний курс для різних валют, а якщо Ваше розташування зміниться, Monobank показуватиме курс на покупку/продаж локальної валюти. У цій вкладці з налаштуваннями є особиста інформація і кілька опцій, а також можна вийти на службу підтримки чи самому почитати тарифи і відповіді на типові запитання. Щоб зв’язатися з підтримкою Вам буде запропоновано вибрати найбільш зручний месенджер.

20190611-моно4

Тарифи Monobank: кешбек, кредит і найцікавіше в додатку

Найпростіша чорна картка оформляється безкоштовно. Так само здійснюється її повторний випуск і обслуговування.  Спершу картки були лише Masterсard, та з другої половини червня 2019 року стає доступна також Visa. Розділ тарифів часто зазнає змін, бо з’являються нові послуги та картки.

20190612-моно0

Щоб мати іменну карту потрібно заплатити 150 грн, вона буде відрізнятись лише наявністю вашого імені на пластику.

20190611-mono7

Не так давно з’явилась можливість оформити металеву карту від «Iron Bank». Це платна картка класу World Elite з доступом у лаунжі, системою накопичення миль, консьєрж сервісом та кастомізованою аплікацією. Випустити її можна безкоштовно за депозит від 400 000 грн або за одноразову плату 2000 грн без жодних депозитів та подальшою щомісячною платою 500 грн.  Після тривалого користування простим «Монобанком» така новинка мене дуже зацікавила, тому очікуйте на окремий пост 😉

20190611-mono1.jpg

В налаштуваннях карток є життєво необхідні опції – можна заборонити подвійну конвертацію, змінити пін-код, активувати отримання % на залишок (10% річних), перевипустити чи заблокувати карту. У додатку завжди видно повний номер кожної карти, термін дії та CVC, чого немає у більшості онлайн-банкінгів в Україні. Також в червні 2019 року стає доступний динамічний CVC код.

20190611-mono8.jpg

Окрім гривневої карти є можливість відкрити безкоштовні віртуальні рахунки у інших валютах (євро, долар) та поповняти їх зі свого ж гривневого «Монобанку» або іншими способами. Можна випустити фізичну валютну карту – вартість одного пластику складає 150 грн.

20190611-моно

Приємний бонус, як для кредитки, це що тут є пільговий період до 62 днів. Отже, Ви отримуєте можливість «заходити в мінус» і нічого за це не платити, якщо погасите заборгованість до кінця наступного місяця. Навіть якщо «Монобанк» із «Universal Bank» не викликають у Вас довіри, можна користуватись кредитними коштами, а потім поповняти картку до нуля. За зняття в банкоматі з Вас візьмуть 0,5% від особистих коштів та 4%, якщо йдеться про кредитні гроші.

20190612-mono0.jpg

Отже, по кредиту умови такі: усе витрачене в одному місяці потрібно погасити до кінця наступного. В іншому випадку доведеться платити процентну ставку 6,4% і комісії (від 50 грн). Однак, пропонується і пільгова процентна ставка – це 3,2%. Щоб отримати її потрібно внести хоча б 5% від суми заборгованості (її вказано як «Мінімальний платіж»). Звісно, я рекомендую не затягувати із поверненням кредитних коштів – круто користуватись грошима банку і потім просто погашати втрачене, але не треба попадати на комісії.

20190612-моно9

Кешбек – мабуть найцікавіше, що змусило багатьох відкрити собі «Монобанк». Ця система добре продумана і вдосконалюється по ходу діла, хоч і не завжди на радість користувачам. Наприклад, раніше за витрачені кредитні кошти можна було отримати хороший % кешбеку, а сьогодні він складає лише 1%, тоді як більш високі відсотки доступні лише за власні гроші «в плюсі».

Кожна торгова точка має свій МСС-код, за яким усі покупки з картки можна розбити по категоріях. У «Monobank» ця класифікація активно використовується – для виписки, аналітики та нарахування кешбеку. Кожного місяця Ви можете вибрати 2 категорії із запропонованих та отримувати кешбек за відповідні їм покупки.

20190611-mono3.jpg

Як правило, «Монобанк» пропонує обрати 2 категорії із такого списку (кожного нового місяця цей список має 6 категорій і обирати потрібно з того що доступно):

  • Одяг та взуття;
  • Продукти;
  • Краса та медицина;
  • Кіно;
  • Квіти;
  • Книги;
  • Розваги та спорт;
  • Подорожі;
  • Авто та АЗС;
  • Пропозиції від партнерів (їх можна обрати додатково, і більше, ніж 2).

У розділі кешбеку легко менеджити свої фінанси – тут видно, скільки грошей уже накопичилось і з яких категорій, а також можна полистати свою кешбек-історію за попередні місяці і переглянути, скільки грошей було повернено за весь час користування карткою (уже немало назбиралось).

Про кешбек слід зауважити кілька нюансів:

  • Максимальна сума кешбеку – 500 грн в місяць;
  • Кешбек розгядається як заробіток, тому при виведенні буде списано ще 19,5% податку і військовий збір;
  • Отримати кешбек на основний рахунок можна лише від 100 грн.

Також відсотки можуть зменшуватись із часом – у «Монобанку», як заявлено, працюють розумні алгоритми, які можуть визначити, що Ви надто часто зловживаєте певними категоріями, тому слід Вам урізати % кешбеку. Так для категорії «Продукти» у мене було 4% до першої крупної покупки (біля 7000 грн), а після тієї оплати відсоток тепер завжди становить тільки 2%. Тим не менше, кешбек – це чудова перевага, і навіть 1% є приємним бонусом, у порівнянні з картками, які нічого не дають.

20190611-mono9.jpg

Набрати 100 грн для першого виведення кешбеку досить просто, якщо запросити когось у «Monobank» чи підключитись до нього по спеціальному лінку. Якщо Ви реєструєтесь за посиланням свого друга, то одразу маєте 50 грн кешбеку, і так само отримаєте ще 50 грн, коли самі запросите ще когось.

Не менш корисним є розділ платежів – прямо із додатку можна без комісії оплатити комуналку та здійснити різні операції. Тут підтримується створення шаблонів для регулярних платежів, щоб не вводити дані заново кожного разу. Особисто я завжди користуюсь «Монобанком» для комуналки, і інформація про несплачені рахунки приходить в додаток автоматично – вона підтягується за адресою, котру Ви вказали при реєстрації.

20190611-mono2

«Monobank» пропонує зробити депозит чи взяти розстрочку. Слід зазначити, що банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Крім того сьогодні уже чимало магазинів підтримують навіть оплату частинами для клієнтів «Моно», і я мав можливість її затестити – все працює, можна користуватися 😉

20190612-моно7.jpg

Щоб оформити покупку частинами треба просто вибрати товар (у магазині, який співпрацює із «Моно»), в якості оплати вказати відповідний спосіб та підтвердити це у додатку. Перша частина вартості буде списана одразу, а решта – без комісії та % буде списуватись щомісяця.

20190612-моно6.jpg

Виписка по всіх операціях оформляється на емейл за пару кліків. Також доступний розділ аналітики, де можна переглянути статистику по витратах на покупки з різних категорій і за різні періоди.

20190611-mono4.jpg

Ось так віртуальний банк з’явився в Україні! Тепер, коли кількість його користувачів перевищує мільйон, можна сказати, що така ініціатива надійно закріпилась і точно має майбутнє. В порівнянні з банківськими системами багатьох дуже розвинених країн, те все, що ми можемо робити в своєму телефоні, навіть перевершує досягнення багатьох із них. А поява «Iron Bank» і картки World Elite – це новий рівень для подібних сервісів. Звісно ж, я активно користуюсь металевою картою, щоб дослідити цей сервіс, і розповісти Вам, що там нового 😉

20190612-mono5

До нових зустрічей в моєму блозі!

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!