Мій Smart Home: мінімальний набір для розумного дому

Чи хотілось би Вам жити в будинку із майбутнього, де все керується голосом або виконується автоматично за готовими сценаріями? Мене не потішить навіть відповідь «Так!», адже в цьому питанні є підстава – ну яке ж це майбутнє, це теперішнє! Потрібні девайси давно продаються, а багато із них навіть недорого коштують, але розповіді про концепцію розумного дому досі часто вражають моїх співрозмовників 😉 Якщо розібратись, що до чого і по скільки, то Ви теж зможете повторити це у себе вдома!

20190630-1_SmartHome.jpg

Щоб все було однозначно, давайте домовимось про єдине бачення того, що таке «розумний дім». Під ідеєю створення Smart Home мається на увазі обладнання свого помешкання таким чином, щоб його управління було автоматизованим. Багато дій, потрібних для щасливого повсякденного життя, можуть не потребувати Вашої участі та не приносити Вам особливого задоволення, тому їх зручно автоматизувати, а оскільки вони рутинні і повторювані – їх логіку легко пояснити пристроям.

Основне для перетворення помешкання в розумне – це зібрати набір відповідних Smart-пристроїв із Wi-Fi, Bluetooth, NFC, ZigBee чи Z-Wave чи іншими безпровідними протоколами зв’язку. Немає чіткої грані, до котрої Ваш дім ще не є Smart, а після неї – вже точно розумний. Це поняття цілком абстрактне, тому якщо після цієї статті Ви встановите свою першу розумну лампочку – вітаю, уже можна вважати, що ми в одному ремеслі!

А що, власне, можна купити? Є багато виробників, які спеціалізуються на виготовленні розумної техніки. Звісно, це зручно, коли всі смарт девайси походять від єдиної фірми – тоді в них точно добре злагоджена інтеграція. Однак, спробувати хочеться все-все, та і зазвичай кожен бренд виготовляє щось своє – хтось дрібну техніку, хтось серйознішу, хтось лише освітлення, а хтось – все для клімат-контролю, тому доводиться поєднувати.

Зараз у моєму домі найбільше техніки від Xiaomi. Свій вибір можу пояснити багатьма причинами:

  • Привабливий асортимент. Колись Сяомі став мені відомим як виробник фітнес трекерів, та сьогодні вони виготовляють багато пристроїв для різних цілей – через їхнє партнерство з іншими китайськими виробництвами тепер від Xiaomi можна придбати навіть рушник чи ручку (ніяких технологій, це просто рушник і просто ручка), а ще – самокат, ноутбук, електричну зубну щітку, валізу і дуже багато різних речей, в тому числі й для розумного дому точно є багатий вибір;

20190702-2_SmartHome.jpg

  • Ергономіка. Здавалось би нічого – про всі речі так кажуть, коли хочуть похвалити 😉 Але це має значення – деякі аналогічні датчики та пристрої від інших брендів є дуже громіздкими (наприклад, «Ajax»), тому Сяомі – фаворит за ергономікою;
  • Вартість 😉 У порівнянні з іншими марками, недорогі штучки від Xiaomi можуть зробити домівку «продвинутою», навіть без великих грошей. І звісно, Xiaomi представлений на Aliexpress, звідки можна все замовити ще дешевше та в ширшому асортименті, ніж є в Україні;
  • Екосистема. Все, що робить Xiaomi, круто поєднується у їхніх власних програмках, і чим більше пристроїв цієї марки у вас є, тим більше Ви оціните переваги;
  • Доступність. В Україні є офіційні магазини + їхня продукція доступна в мережевих магазинах техніки, як от «Алло» чи «Фокстрот». Звісно, тут продається не так багато товарів, як можна знайти на Aliexpress, але дуже багато корисних штучок тепер є на кожному кроці.

Отже, простенькі пристрої від Сяомі під силу кожному – можна просто керувати ними через мобільний додаток і мати розумний дім. Із недоліків тут хіба проблеми локалізації – щоб все добре працювало, в програмці «Mi Home» довелось вказати регіон «China Mainland» (але хтозна, можливо, до сьогодні це вже виправили).

Переходимо до більш конкретного огляду!

20190701-3_SmartHome.jpg

Mi Smart Home Kit – готовий комплект датчиків та пристроїв (можна купити окремо лише те, що Вам із цього набору потрібно). У нього може входити наступне:

  • Концентратор Mi Control Hub;
  • Датчик руху;
  • Датчик відкривання чи закривання дверей та вікон;
  • Розумна розетка Mi Smart socket;
  • Смарт вимикач Wireless Switch.

Вміст цього набору буває різним, особливо, якщо купляти його з Китаю, тому слід пошукати саме той, який Вам цікавий.

20190702-4_SmartHome

В першу чергу для дрібних пристроїв від Сяйомі потрібно придбати хаб (Mi Control Hub), адже саме через нього решта розумних девайсів, які не мають Wi-Fi, можуть бути підключеними та інтегрованими в єдину систему. Звісно, якщо у вас буде лише декілька гаджетів, і всі з доступом до інтернету, то можна обійтись без хаба. Приємний бонус – хаб від Сяйомі може використовуватись як нічник і підтримує багато відтінків світла. В інтернеті Ви можете знайти його окремо від набору як Mi Smart Home Multifunction Gateway.

20190630-5_SmartHome.jpg

Розумна розетка Mi Smart socket із Zigbee – хороший приклад пристрою, якому знадобиться хаб. Розетка може припинити або розпочати подачу електроенергії кнопкою на корпусі або відповідною командою із додатка на смартфоні. Це особливо зручно, якщо Вам потрібно підключити щось у важкодоступному місці (як от в розетку під стелею) або увімкнути/вимкнути пристрій дистанційно, коли нікого немає вдома. Слід відзначити, що універсальний роз’єм розетки дозволяє підключити не тільки європейську техніку без додаткових перехідників.

20190702-6_SmartHome.jpg

 

Щодо розеток, Сяомі має багато моделей мережевих фільтрів, які відрізняються за кількістю та типами роз’ємів, наявністю Wi-Fi та кольором корпусу. Більшість датчиків та пристроїв цієї фірми виготовлені у білому кольорі, а мережеві фільтри бувають ще й чорними. Особисто у мене є три різних мережевих фільтри.

20190630-7_SmartHome.jpg

20190630-8_SmartHome.jpg

Звичайна розумна розетка чи інший смарт пристрій може бути керованим не тільки через додаток, але й через кнопку Mi Wireless Switch. До неї можна підключити і будь-які інші дії, наприклад, по натиску ввімкнеться світло із розумної лампи чи буде встановлюватись зелений колір освітлення, запуститься інший пристрій або усі прилади вимкнуться. Можна налаштувати різні дії для одиничного та подвійного натиску, а через панель управління в Mi Home ініціювати запуск цілих сценаріїв. Кнопка причіпляється до поверхні клейкою стрічкою, що дозволяє розмістити її де завгодно.

20190630-9_SmartHome.jpg

Щодо ручного керування, колись Вам хочеться налаштувати багато різних функцій та сценаріїв, однієї кнопки може бути не достатньо – на неї можна додати лише дві дії. В такому випадку краще придбати куб Xiaomi Aqara Magic Cube‎. Гаджет виконаний у вигляді невеликого кубика, а його перевертання, підкидання та пересування можуть означати різні дії. Наприклад, один рух вимикатиме всі пристрої, інший – розпочне прибирання, а ще інший – увімкне настільну лампу в режимі «для читання». Все це можна задати через програмку.

20190702-10_SmartHome.jpg

А ось і настільна лампа! На обох робочих столах в моєму домі є Xiaomi LED Desk Lamp . Лампа у вигляді довгої стрічки краще розсіює світло, порівнюючи із простими точковими світильниками для робочого стола. Можна налаштовувати яскравість та температуру (холодна-тепла). Для цього використовується додаток, але і кнопкою можна зробити досить багато налаштувати (яскравість і перехід між режимами). В програмці також є готові режими «для читання» або «для роботи за комп’ютером».

20190630-11_SmartHome.jpg

Однак, точкове світло теж потрібне! Саме тому в коридорі у мене встановлено 4 лампи Xiaomi Philips Zhirui downlight. У них налаштовується яскравість та тепло кольору (діапазон 3000-5700k). З точки зору віддаленого управління ці лампи у мене згруповані під єдиною назвою «Hallway Lamps», щоб керувати усіма одночасно. Також дві лампи налаштовані під ще один сценарій – якщо вночі датчик зафіксовує рух у коридорі, то ці світильники вмикаються із неяскравим теплим світлом (такий собі «шлях до холодильника»).

20190630-12_SmartHome20190630-13_SmartHome

Є ще розумна лампа-нічник Xiaomi Mi Smart Bedside Lamp із функцією зміни кольору світла та яскравості. По стандарту доступні три режими: тепле та холодне біле світло і  «дискотека» (поступова зміна різних яскравих кольорів). Через смартфон можна увімкнути інші цікаві режими або створити власний, наприклад, імітувати мерехтіння свічки або налаштувати освітлення у будь-якому бажаному кольорі. Перевага будь-яких розумних ламп у спальні – це можливість вимкнути їх, не встаючи з ліжка.

20190702-14_SmartHome.jpg

20190702-15_SmartHome20190702-16_SmartHome

Ще один нічник – MiJia Induction Night Lamp. Ця лампа живиться від батарейок і світить лише в одному режимі – дуже приглушене тепле світло. Нічник має датчик руху та освітленості, тому вмикається і вимикається автоматично. Ніяких особливих розумних технологій у ньому немає – він не інтегрується з іншими пристроями, але й коштує дуже недорого.

20190702-17_SmartHome.jpg

Датчики відкривання дверей та вікон Mi Window & Door Sensor допоможуть Вам швиденько перевірити, чи всі вікна закриті 😉 Це також корисно з точки зору безпеки – можна налаштувати отримування сповіщення кожного разу, коли вхідні двері відчиняються. Крім того є можливість зробити таку сигналізацію, щоб вмикалась сирена, коли датчики зафіксують відкривання. Ще можна встановити ці датчики на двері холодильника – рахувати перегляди 😉  😀

20190704-20190704_085610.jpg

20190702-18_SmartHome20190702-19_SmartHome20190702-20_SmartHome

Датчик руху Mi Motion Sensor корисний для створення сценаріїв у парі з іншими пристроями. Наприклад, можна банально налаштувати автоматичне вмикання світла, коли хтось проходить повз датчик. Або поставити гучну сирену 😉

20190630-21_SmartHome.jpg

Гідрометр bluetooth Mi Humiture White  відстежує температуру та вологість повітря у приміщенні. Датчик має екран, тому показники можна одразу побачити. Крім того вони будуть передаватись у Home Assistant і Mi Home.

20190630-22_SmartHome.jpg

Yeelight Smart LED Bulb E27 – лампа для звичайних світильників, але із незвичайними функціями. Є дві версії: біла та кольорова. Обидві підключаються через Wi-Fi та мають регулювання яскравості, а різнокольорова ще й перемикається між численними відтінками і має режим «дискотеки» 😉

20190630-23_SmartHome.jpg

Mi Smart Home Kettle – розумний чайник із Bluetooth. Насправді, це просто прикольний чайник із невибагливим дизайном. Інших важливих переваг у нього немає. Хіба те, що в ньому можна не тільки кип’ятити воду, а й розігріти її до певної температури та утримувати протягом тривалого часу. Хотілось би побачити ще датчик кількості води та можливість вмикати чайник дистанційно.

20190630-24_SmartHome.jpg

Наступне – Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner або новіша версія Vacuum Cleaner 2. Робот-пилосос є одним із моїх улюблених пристроїв – аж надто це круто, коли не треба більше прибирати руками 😉 У мене він виглядає дещо нестандартно через спеціальну стилізовану наклейку, сам корпус є повністю білим. Робот-пилосос коментує свої дії вголос, а звуковий пакет можна змінити на якийсь неофіційний – з матюками, жартами чи просто голосом, який особисто Вам подобається.

20190630-25_SmartHome.jpg

Xiaomi smart scales – розумні ваги. Ваш показник щоразу синхронізується з Mi Fit, де можна потім відстежити історію змін (і вона наглядно продемонструє, якщо графік пішов догори 😉 ).

20190630-26_SmartHome

Камера Xiaomi XiaoFang 1S Smart Square Camera тримається на «ніжці», положення якої по-різному регулюється. Камеру можна причепити або поставити куди завгодно. Як її використати – залежить від Ваших побажань. Подам декілька ідей: спостерігайте за дитиною в режимі онлайн, подивіться на розваги кота, коли він сам удома, налаштуйте запис відео при виявленні руху над Вашим робочим місцем або спробуйте спіймати привидів вночі (адже запис у темряві теж підтримується цією недорогою і маленькою камерою).

20190702-27_SmartHome.jpg

Тепер перейдемо до меншості 😉 Окрім техніки від  Xiaomi мій комплект для розумного дому зараз включає термостат Nest, два голосових асистенти – Amazon Echo Dot та Google Home Assistant Mini, мініатюрний комп’ютер Raspberry Pi 3 Model B+ та пару гаджетів для освітлення від Phillips (на момент написання статті вони ще знаходяться на етапі встановлення).

20190630-28_SmartHome

Nest Learning Thermostat – розумний термостат із функцією збереження енергії та самонавчання. Є різні версії цього пристрою: у США продають термостати для готової проводки, а у Європі – версію для роботи через радіохвилі. Протягом певного часу термостат вивчає Ваші тенденції до налаштування температури, а в залежності від цього потім він керує кліматом самотужки. Звісно, можна відключити це та користуватись лише основним набором функцій – відстежувати температуру дистанційно і змінювати її зі смартфона, вручну на термостаті або через голосового асистента – попросити Алексу чи Гугл встановити потрібну температуру або додати тепла чи холоду.

20190630-29_SmartHome.jpg

Raspberry Pi 3 Model B+  мені потрібен для інтеграції пристроїв різних виробників на єдиному open source продукті – «Home Assistant». Якби в домі були девайси лише від Сяомі, то можна було б просто керувати ними через додаток «Mi Home», але встановлення «Home Assistant» дозволяє мені об’єднати всю техніку: Nest, Xiaomi, Phillips та звукові асистенти. Також це дає можливість створити значно більше складних сценаріїв. Для «малинки» я придбав корпус з Aliexpress – ось такий.

20190630-30_SmartHome.jpg

Amazon Echo Dot та Google Home Mini – пристрої, завдяки яким керування всіма гаджетами можна здійснювати голосом. В цьому є зручність: можна вимкнути світло, не встаючи з ліжка, запустити пилосос в іншій кімнаті чи спитати про сьогоднішній прогноз погоди. Окрім цього вони й самі мають багато корисних функцій. Звісно, говорити про їхнє налаштування і використання можна довго (як і про настройку Raspberry Pi + Home Assistant). Обмежусь цим невеликим абзацом, але у випадку якщо це буде особливо цікаво моїм читачам – доведеться написати окрему статтю 😉 Планую згодом все гарно оформити і викласти конфігурації на github.

20190630-31_SmartHome.jpg

20190630-32_SmartHome

А ось і роутер! Адже не кожному під силу утримувати стільки активних з’єднань та інтернет канал 250 Mbps 😉

20190630-33_SmartHome

От і все! Це ще далеко не всі розумні пристрої з якими я експерементую. Також слідкую за новинками та маю чималий список техніки, яку збираюсь докупити. Звісно, було б круто додати велику побутову смарт-техніку – посудомийну чи пральну машину, холодильник, джакузі… 😉 Та це вже була б історія на зовсім інший бюджет $$$. Ще є ідеї щодо автоматичного відкривання/закривання штор.

В пошуках натхнення до смарт-технологій рекомендую інколи передивлятись, які пристрої взагалі продаються – тоді до Вас точно завітають круті ідеї! А продається сьогодні чимало цікавих речей: від датчиків для тестування мікроклімату у вазонах із квітами до вхідних замків зі сканером відбитка пальця. Що б Ви обрали для свого дому?

 

 

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!