Мандрівка на вихідні – поїздом у Словаччину

Недалеко від західного кордону України знаходиться словацьке містечко Кошице. Оскільки цікавих перельотів на один з вільних вікендів не знайшлося, настав хороший час, щоб дослідити околиці наземним транспортом 😉 Звісно, через довгі черги на кордоні я зовсім не розглядаю автобуси, а от поїзд – інша справа! Недавно Укрзалізниця відкрила новий маршрут від Мукачева до Кошице, тож зараз я розповім про цю подорож детальніше, і можливо, це стане одною із Ваших ідей для маленької подорожі на вихідних.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У Кошице на вікенд: логістика та ціни

За новим маршрутом Мукачево-Кошице на щоденній основі курсує двоє маленьких поїздів: № 960/961 та 962/963. Вони здатні вмістити по 78 пасажирів кожен. Поки що наповненість вагонів є значно меншою, тому їздити в них дуже комфортно.

2 Мукачево-Кошице.jpg

Дорога триватиме біля 4 годин разом із контролем на кордоні. У поїзді є туалет, а от їжа та напої навіть не продаються – за необхідності беріть усе з собою.

3 Мукачево-Кошице.jpg

Контроль відбувається з української сторони у м. Чоп та зі словацької у м. Чієрна над Тисою. Окрім цих двох зупинок поїзд більше ніде не стоятиме.

4 Мукачево-Кошице.jpg

Ось розклад руху обох поїздів (за інформацією Укрзалізниці):

5 Мукачево-Кошице.jpg

Станом на липень 2019 року квитки на поїзд Мукачево-Кошице можна придбати лише в касах. Онлайн Ви можете зовсім не знайти такого маршруту у системах продажу.

Важливе зауваження! Про це не написано в інтернеті та не говорять у касах, але поїзд до Кошице вирушає не зовсім із самого вокзалу в Мукачево, а на 500 метрів далі. Вагони належать словацькій стороні, оскільки вони курсують по євроколії, тому їхня зупинка знаходиться окремо. Будь-хто з працівників міського вокзалу підкаже Вам, в яку сторону потрібно ще 5 хвилин пройтись.

6 Мукачево-Кошице.jpg

Вартість квитків є приблизною і завжди трохи змінюється, бо прив’язана до валютного курсу. Формується вона так: 7,5 євро конвертуються у гривню + 50 грн КЗБ (комісія Укрзалізниці). Тобто, коли євро коштує 30 грн, то вартість квитка складає 225+50=275 грн. Тоді в обидві сторони подорож обійдеться в 550 грн з особи.

7 Мукачево-Кошице.jpg

Якщо Ви мандруєте із кимось, і хочете придбати квитки поруч, то в касах Вам можуть сказати, що місця не можна обирати, і вони ще й будуть не підряд за номером. Та Ви не панікуйте, і просто знайте, що там таке планування вагонів – місця під номерами через 1 число можуть бути поруч, а сусідні числа – знаходитись навпроти, або ще далі. Можливо, скоро ця проблема вирішиться, якщо квитки стануть доступними для покупки онлайн. Довіртеся богам рандому, і скоріш за все, будете сидіти поруч.

Моя подорож починалась зі Львова, тому потрібно було ще якось потрапити в Мукачево. Якщо Ви з іншого міста, на сайті Укрзалізниці знайдеться і для Вас хороший рейс 😉 Мій вибір зупинився на дешевих сидячих місцях у сторону зі Львова до Мукачева та на СВ зворотною дорогою. Якщо Ви ніколи не їздили у СВ, то це хороша можливість – один квиток коштуватиме біля 350 грн, що значно дешевше, ніж на довгих рейсах. Шлях Львів-Мукачево займає також 4 години.

8 Мукачево.jpg

Найкращий варіант, якщо час Вам це дозволяє, виїхати у п’ятницю зранку до м. Мукачево, трохи погуляти та о 14:54 виїхати до Кошице. В неділю о 12:01 вирушайте назад до України. Звісно, це не літак, і вільні місця тут доступні на кожен день, тому підлаштуйте цю ідею для подорожі під будь-який час та тривалість 😉

Чи варто взагалі їхати в Кошице?

Не бувавши у цьому містечку раніше ні разу, звісно, пробирали сумніви, чи слід туди їхати, навіть коли більше ніяких ідей немає. З рішенням допомогла Вікіпедія 😉 Маленьке містечко Перемишль у Польщі, також досяжне колією, залишило по собі хороше враження, а за інформацією з інтернету населення там складає біля 65 тисяч осіб. В словацькому «Kosice» воно біля 240 тисяч + є більш-менш красиві фотографії 😉 Отже, вирішено: цивілізації там достатньо, аби цілком відчути себе у Європі.

9 Kosice.jpg

Окремий бонус – дорогою бувають красиві краєвиди із вікна.

10 Kosice.jpg

В мережі легко знайти, які є визначні місця в Кошице, і куди піти погуляти, тому я не стану повторювати сказане. Та додам декілька слів про особисті враження!

11 Kosice.jpg

Собор святої Єлизавети. Чимось він одразу дуже нагадує той, що в центрі Відня. Поруч є кав’ярні та різні заклади, з яких видно цей собор.

12 Kosice.jpg

А ось для порівняння фото схожого собору у Відні:

13.jpg

Містечко виглядає чистим, тут їздить багато трамваїв і мало машин. Громадський транспорт оформлений у синьо-жовтих кольорах 😉

14 Kosice.jpg

Вартість проїзду, як для Європи, досить низька.

15 Kosice.jpg

Житло забронювати тут також не проблема. Ми вибрали атмосферну квартиру прямо біля центру на Airbnb.

16 Kosice.jpg

Центральна вулиця Hlavna є пішохідною.

17 Kosice.jpg

18 Kosice.jpg

Тут також є парк із фонтанами, які ввечері цікаво освітлюються та працюють під музику, тому сюди сходиться багато людей.

19 Kosice.jpg

На платних місцях для паркування помітно багато оштрафованих авто 😀

20 Kosice.jpg

Центральна частина міста усіяна закладами, і навіть у маленьких бічних вуличках Ви знайдете, де б можна було поїсти чи випити кави. Хороше враження залишила кава та сніданок із Pogo Urban Café та піца із Pizza Maxi Garden.

21 Kosice.jpg

Для шопіну та розваг є декілька торгових центрів.

22 Kosice.jpg

Поруч із центром знаходиться Aupark, де також вдасться непогано поїсти – на третьому поверсі є фуд-корт. Підіть туди, якщо хочете скуштувати традиційних для Словаччини галушок із бринзою.

23 Kosice.jpg

Вихідні у Кошице залишили за собою приємні враження. Хоч місто невелике і недалеко, у ньому відчувається, що Ви знаходитесь у Словаччині.

24 Kosice.jpg

Бажаю і Вам вдалих вихідних! І не засиджуйтесь вдома – навіть невелика подорож може збагатити Вас чудовими враженнями 😉

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!