Львів змінився, а ми подорослішали

Наткнувся на відео, яке вже ходить в мережі майже рік. Так цікаво подивитися, як було колись. (саме відео внизу поста)

Львів, яким він був. Немає пам'ятника біля церкви Юра, пузатої хати та велодоріжки на Січовчих стрільців. Багатьох вже звичних кафешок. Автомобілів, які присутні на відео тепер майже не зустрінеш. Дороги у Львові стали краще, змінилося покриття та дорожні знаки. Політєх візуально не змінився. Немає "Фокстроту" на Городоцькій. Ще не звели пам'ятник Тарасу Шевченку (пам'ятник відкрито 24 серпня 1992 року. Усі роботи щодо спорудження завершено 1996 року) в центі Львова і Скрябін живий. 

А ще на вікіпедії зустрів це:

Screen Shot 2016-05-02 at 20.57.50

навіть не знав про таке.

   Будинок "Вивих", якщо хтось такий пам'ятає, біля пам'ятника Міцькевичу ще навіть не горів. Нинішня будівля "Укрсоцбанку" постала на місці кам'яниці, яка була споруджена 1830 р. З тильного боку кам'яниці був популярний кінотеатр ім. Івана Франка (відкритий ще у 1912 р. під назвою "Байка"). Над чільним фасадом будинку встановили у 1967 р. електричне табло, на якому рухомі літери переказували новини зі стрічок радянських інформаційних агентств ТАСС та РАТАУ. Вночі 26 березня 1991 р. це табло спричинило пожежу будинку, кістяк якого потім до 1998 р. "світив" порожніми віконницями. Під час постмодерного фестивалю "Вивих" обгорілі стіни будинку частково розмалювали, тож він отримав неформальну назву "вивихнутого". Будинок книги ще із польськими написами, а на Площі ринок дозволено рух для транспорту. Немає зазивайл в кабаки типу Ель греко.

   Пройшло 25 років. Багато змінилося. Блін, це так круто: подивитися, як було колись. Нашим нащадкам буде простіше. Зараз знімають всі і все. Раніше такого не було… 
Перегляд відео і написання цих коротеньких заміток засавив перечитати цікаву інформацію про Львів. Насправді написання блогу завжди сприяє читанню цікавої та корисної інформації, а також перевірки фактів. Ще б всі журналісти так робили. А Ви при перегляді таких відео вникаєте в минуле та історію глибше?

Ну і саме відео:

P.S. Частіше гуляйте та піднімайте голову вгору 😉

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!