Камбоджа: Ангкор Ват

Храмовий комплекс “Ангкор Ват” – ТОП-1 серед місць, які рекомендуються до відвідування у Камбоджі, а то й у всій Азії! У моєму випадку сталося так, що переліт до Siem Reap спершу взагалі не входив до планів на цю подорож, але поради багатьох знайомих мандрівників змушували про це пожаліти і все-таки потрапити в Angkor Wat. Прийшов час поділитись враженнями!

Камбоджійський диво-комплекс розташований неподалік міста Сіємреап у західній частині країни, яка межує з Таїландом (тому сюди можна навіть планувати подорож автобусом). Аби відвідати Ангкор Ват потрібно добиратись від Siem Reap приблизно пів години. Храмовий комплекс працює з самого ранку, оскільки завжди є люди, які хочуть зустрічати світанки біля озера перед головним храмом.

1.

20180401-WhatsApp Image 2018-04-01 at 22.13.25.jpg

Відвідини доступні з 5:30 кожного дня. Ми вирушили в дорогу о 8:00, попередньо поснідавши. Не знаючи, чи вийде на території комплексу поїсти, закупили харчів. Раджу брати їжу та воду із собою, так як це не заборонено, а на території знайти харчі буде важче, і там вони коштуватимуть дорожче.

2. Оскільки громадського транспорту в місті немає, ми скористались послугами тук-тука, вже знайомого нам із поста про Камбоджу,  що обійшлося в 5$.

20180214-IMG_7284

Нам наполегливо рекомендували домовитись із тук-тукером про трансфер по комплексу на цілий день, а то й взагалі, взяти для цього тріп на машині. Ідея здалась нецікавою, хоч було зрозуміло – відстань між частинами храмового комплексу є великою. Добре, що мапи та гайди по території Ангкор Вату є в інтернеті! Ми визначили для себе потрібні локації, прикинули довжину маршруту і вирішили – він буде пішохідним.

3. Ті, хто цікавляться орендою тук-тука на день, можуть розраховувати на додаткові 20$.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Відколи Ангкор Ват відкритий для відвідування туристами, з’явилося безліч путівників по його закутках. Ми знайшли в мережі чудові маршрути на один день, чим Ви можете також скористатися.

5. Квиткова каса знаходиться досить далеко від входу в Ангкор Ват, тому водій тук-тука почекав нас, поки ми придбали перепустки. Черги просуваються швидко, хоча шокує кількість туристів.

20180214-IMG_7280

6. В різних касах продаються квитки на 1 або 3 дні, тому треба зайняти правильну чергу. Кожен квиток є персоналізованим по фотографії, яку Вам зроблять при покупці. Вартість входу на 1 день складає $37, а на 3 дні – $62.

20180214-IMG_7283

Ми купляли одноденний квиток, тому озброїлися путівниками, щоб влаштувати собі екскурсію самотужки, а ще заздалегідь склали маршрут. В єдиний день для відвідин важлива правильна логістика, і щоб нічого не пропустити, треба оптимально прокласти шлях.

7. На цій карті схематично зображено храми, що знаходяться в околицях Сієм Ріпу. Щодо маршрутів, розрізняють всього два варіанти: мале та велике коло. Наш варіант пішого маршруту – це мале коло (найменше, яке починається і закінчується в Angkor Wat). Більшість людей проїздять його хоча б на тук-туку, тому можна скоротити  шлях до потрібної складності.

План прогулянки по храмовому комплексу в моєму виконанні був розрахований на відвідини таких ключових точок:

  • Храм Ангкор Ват;
  • Байон, Бапуон і територія комплексу Angkor Thom;
  • Тераса слонів і тераса прокаженого короля;
  • Храм Та Кео;
  • Бантеай Кдей;
  • Та Пром.

Детальніше прочитати всякі  факти про ці локації Ви можете в інтернеті, тому не буду повторюватись. Якщо коротко – храм Ангкор Ват є найбільшим у комплексі, з нього починаються всі маршрути.

8.

20180214-IMG_5697

9. По одній лиш цій території можна ходити більше двох годин, так як тут знаходиться багато дрібних споруд, барельєфів, ровів та різних переходів.

20180214-IMG_7326

10.

20180214-IMG_1422

11.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

12.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ангкор Том – наступний комплекс споруд, що нагадує древнє місто. До нього належить Байон, який став впізнаваним по численних барельєфах, втілюючим зображення лиця Будди. Тут також багато туристів, як і біля кожної визначної пам’ятки в Ангкор Ваті, та буває переповнено людьми.

13.

20180214-IMG_7365

14. Від головного Ангкор Вату до цього комплексу потрібно доїхати або дійти пішки. Від входу в комплекс, відмежованого захисною стіною, потрібно йти приблизно стільки ж, як і до нього – все це займе не менше години.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Багатьом краще пересуватись між комплексами на транспорті, від чого я зовсім не відговорюю, бо Вам знадобиться багато сил, щоб все обійти, та не раз підійматись сходами. Ще й серед дня може бути дуже спекотно. Однак, ідучи на власних двох, можна розгледіти тонкощі, які залишаться невідомими для більшості.

15.

20180214-IMG_7328

16. Однією із найбільших радостей на протязі всього пішохідного шляху були мавпочки.

20180214-IMG_7351

17. Їх можна побачити далеко не всюди, але ідучи пішки, Ви обов’язково зустрінетесь! Мабуть, це найбільш дружелюбні мавпи, яких доводилося бачити в Азії!

20180214-IMG_7364

18. Вони підходили близько до людей, поводилися грайливо, позували на камеру, намагалися погризти босоніжки і крали воду в неуважних туристів.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

19. Після відвідин Байону варто продовжити походеньки по Анкор Тому, щоб виявити інші храми, менш привабливі для туристів.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20. Уже в Бапуоні туристів було не так густо, як при вході в головний Ангкор Ват. З вершини храму можна роздивитись околиці.

20180214-IMG_7418

21. Далі шлях пролягав до Тераси Слонів. Барельєфи цих тварин увічнені на камені так філігранно, що знову викликає захоплення: як люди могли створити це власними руками у такі давні роки.. Круто!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

22. Відвідавши всі ключові позиції, слід рухатись до Гейту Перемоги. На карті можна побачити, що Анкор Том має декілька виходів (гейтів), тому не помиліться у напрямку!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

23. З останніх сил ми йшли до храму Та Кео.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

24. Звісно, допомога тук-тука була б не зайвою, бо втома вже сильнішала. Але все побачене до цього моменту було достатньо насиченим, щоб тепер проводити час без поспіху – ми побачили достатньо.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

25. Після Та Кео карта маленького кола натякає на те, що слід відвідати ще Бантеай Кдей і Та Пром. Це входило до нашого плану, але ми змінили його, коли втомились 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тутешні умови загалом дозволяють “прожити” день в Ангкор Ваті. Тут є декілька туалетів, платних або безкоштовних для власників вхідних квитків. Є місця, де подають вуличну їжу, хоча далі від головного Ангкор Вату їх може не виявитись зовсім. Воду і трохи харчів ми брали з собою, а на території докупили лише банани (ціна була як у місті).

26. Ще на території зустрічались діти, які жебракують і буквально не дають пройти, що ще раз нагадує, як камбоджійці користуються популярністю Ангкор Вату.

20180214-P2144329.jpg

Власне, храмовий комплекс Angkor Wat був основним мотивом, щоб відвідати країну, і він зміг оправдати всі зусилля та очікування. Але Cambodia – це більше, ніж просто Ангкор Ват, як би ним не спекулювали місцеві. І я вже роздумував про це, переварюючи перші враження про Камбоджу.

27.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Можливо, Angkor Wat дійсно є “перлиною” Азії, але навколо ще багато чудес, про котрі хочеться розказувати.

Stay tuned!

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!