Музей Авіації в Кракові (Muzeum Lotnictwa Polskiego)

   Коли буваєш у якомусь місті вже не вперше, то хочеться подивитися щось нове, нетуристичне. Під час квітневої поїздки в Краків, де я був неодноразово, в нас в неділю відмінилась зустріч, із моєю однокласницею Оксаною, з якою ми потім бачилися у Львові та в Катовіце (під час липневої поїздки в Амстердам). Ми з Вікою вирішили сходити в Музей Авіації.

   Muzeum Lotnictwa Polskiego – це і є одне із нетуристичних, але дуже цікавих місць. Розташоване далеко від центру біля парку “Park Lotników Polskich”, на території бувшого воєнного аеродрому «Rakowice-Czyżyny», одного із найстаріших у Європі. В 1914 році звідси вилітали літаки, які брали участь в обороні Кракова. А у 1915 році тут почали навчати льотчиків. У 1918 році цей аеродром стає частиною регулярних поштової  авіалінії, яка на той час з’єднувала Відень, Київ та Одесу. Пізніше тут були створені майстерні для ремонту літаків. У 20-х роках «Rakowice-Czyżyny» був другою по важливості авіабазою в Польщі. У 1939 році, коли польська авіація була практично знищена, цей аеродром використовували німці.

   В роки війни Йозеф Геббельс, канцлер Третього Рейху тримав у «Rakowice-Czyżyny» свою колекцію старовинних літаків, яку мав нагоду поповняти внаслідок постійних завоювань німецькою армією. Та коли в 1945 році наступили радянські війська, колекцію не встигли вивезти з Кракова і Польща отримала такий спадок.

   Muzeum Lotnictwa Polskiego заснований у 1964 році. В музеї розміщено більше 200 літаків. Також є авіаційні двигуни. Сюди можна доїхати  на  трамваї № 4, 5, 9, 10 та 15 до зупинки AWF, та пройти трішки назад. Поворот до музею буде між зупинками ul. Wieczysta та AWF. Коли побачите пам’ятник польським льотчикам, потрібно піти далі по грунтовій дорозі вглибину парку, далі попри кооперативи будинків аж до музею. Ми знімали квартиру біля цього музею, тож нам було дуже зручно добиратися 🙂 а на 10 трамваї щодня каталися в центр. Музей працює щоденно з 9.00-19.00, крім понеділка – вихідний. По вівторках безкоштовний вхід, таке практикується у багатьох музеях Кракова. Вартість квитка 10 злотих з людини, так як ми прийшли в неділю. І я скажу, що по музею видно, куди йдуть гроші.

Вхід в музей.

Перший зал присвячений жінкам в авіації.

В другому залі можна посидіти в кріслах.

Тренажер для льотчиків.

Авіасимулятор.

Zlin Z-50L

За експонатами доглядають.

RWD-13

Набір пілота Boeing 787.

Виходимо на вулицю.

Можна посидіти в салоні вертольота чи літака, зайти в кабіну пілотів. Потриматись за штурвал 🙂

Один із найновіших експонатів, вертоліт Мі-8 польської влади. Музей придбав його після розформування 36 спецполку транспортної авіації.

В музеї проводять екскурсії.

Цей  ангар присвячений протистоянню НАТО та країн Варшавського договору часів холодної війни.

Buick Riviera 

Йдемо дивитися експозицію, представлену на вулиці.

Yakovlev_Yak-40

Mil Mi-4ME 

Ilyushin (VEB) Il-14S

ILUISZYN II-28R

SAAB AJSF 37 Viggen

Lisunov Li-2T

Алея радянських винищувачів.

SUKHOI Su-7BM

Sukhoi Su-22 UM3K

MIKOYAN MiG-23MF

WSK An-2R

WSK-Mielec M-15 (Belphegor). Реактивний кукурудзник. 1976-1981 роки.

Ту-134A.

Народ зігрівається 🙂 Я запитав, чи можна їх сфотографувати.

British Aerospace Harrier GR.3

Ling Temco Vought A-7P Corsair II

MIKOYAN MiG-21 MF

SEPECAT Jaguar GR.1

Хоч на дворі було 7 квітня, погода була дуже холодна, лежав сніг.

   В музеї дуже багато цікавих експонатів. Рекомендую для відвідин. Якщо маєте що додати, пишіть в коментарях. Більше фото в фотоальбомі 20130407_AviationMuseumKrakow

Stay tuned! 🙂

Долучайтеся у Facebook

та отримуйте все найцікавіше у власну стрічку новин!

 

Subscribe!